Hírek

Megemlékeztek Horváth Józsefről a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

2024. június 27., 16:59

Megemlékeztek Horváth Józsefről a Berzsenyi Dániel Könyvtárban kedden. Az elismert szombathelyi könyvtáros, középiskolai tanár, helytörténész a napokban hunyt el, 72 éves korában. Pályatársak, barátok a hallgatóság bevonásával idézték fel pályafutását, szakmai sikereit, és kiállítást is nyitott

Megemlékeztek Horváth Józsefről a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

Kedd délután tartottak megemlékezést Horváth József helytörténészről, könyvtárosról a Berzsenyi-könyvtár különtermében. Az elhunyt kérésének megfelelően nem búcsúztatóval, hanem beszélgetéssel idézték fel a szervezők az elhunyt életét, pályafutását.

Spiegler Tibor - helytörténeti kutató
- Horváth József az egyik legszorgalmasabb kutató volt, akit ismert a szakma és személy szerint Én is. Nem ismertem különb és alaposabb kutatót nála. Olyan témákkal foglalkozott, aminek más talán neki sem állt volna és olyan alapossággal végezte, olyan hatalmas kitartással, szorgalommal, hogy ez bámulatra méltó. Ugyanakkor az Ő természete olyan volt, hogy saját személyét nem tolta előtérbe, ha kérdezték, precízen, pontosan válaszolt, de nem dicsekedett a kutatásaival. 

Az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium könyvtárosaként, Vas megye csillagászattörténetének kutatójaként tevékenykedett, de lelkes helytörténészként precízen térképezte fel többek között a Gothard-család történetét is. Tanárként elhivatottan és újszerű eszközökkel oktatta a jövő nemzedékét is.

Bodó Judit - középiskolai tanár
- A közös helytörténeti múlt kutatása az egyik közös pontunk, a másik pedig Horváth Józsefnek a szerepe, amit az oktatásban játszott, hiszen Ő korábban a Berzsenyi Dániel Szakmunkásképzőben - mai nevén Puskásban is - tanított és akkor még a gyerek aktivitás gyerekcipőben jár, de már akkor is, mint óraadó gőzgépet szerkesztett, mindent, amit kézzelfoghatóan gondolt, bevitt a gyerekek számára, hogy élményszerű legyen a tanítás és tulajdonképpen ezeket a tapasztalatait is át tudtuk beszélgetni és tovább tudta nekem adni.

Szakmai elhivatottságának köszönhetően Horváth József terjedelmes tudományos hagyatékot örökített át az őt követő kutató-generációnak. Pályáját és munkásságát a könyvtárban kiállított darabok is felidézik, amiket bárki megtekinthet a kamaratárlaton.