Hírek

Megdőlt az országos napi melegrekord

2024. augusztus 21., 09:12

Megdőlt az országos napi melegrekord: kedden 40,7 fokot mértek Kelebián, ami majdnem egy fokkal magasabb, mint az eddigi csúcs volt 1946-ban. Vasárnapig meghosszabbították és harmadfokúra emelték a hőségriasztást. A forróságban nem csak az emberek, de az állatok egészségvédelméről is gondoskodnunk kell - erre hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Megdőlt az országos napi melegrekord

Szerencsés helyzetben vannak az Állatvédők Vasi Egyesületének pártfogoltjai, árnyas fák alatt állnak a kennelek, és ponyvákkal is biztosítják nekik az extra védelmet. Itt jó pár fokkal hűvösebb van, mint a tűző napon. Jelenleg 40 kutyáról és 60 egyéb állatról gondoskodnak.

Naponta kétszer cserélik az ivóvizüket és kizárólag a reggeli órákban sétáltatják őket az önkéntesek.
 
Vértesi Andrea - elnök, Állatvédők Vasi Egyesülete
"Fontos, hogy sok itatóvizet biztosítsunk a kutyáink részére, és a melegben az ápolt, fürdetett, kifésült szőr kellemesebb érzetet ad, hűvösebb, szellősebb. Szigetel a bunda a meleg ellen is."

A kutyusok vízzel teli pancsolókban is hűsölhetnek. A macskák jól bírják a meleget, de a haszonállatokat óvni kell, (10:06) a forróságra fokozottan érzékeny rágcsálókat pedig légkondicionált helyiségben tartják. A deguk és nyulak jól érzik magukat a kellemes 26 fokban. Mi emberek is nehezen viseljük a kánikulát, az állatok pedig még kiszolgáltatottabbak.

A kutyák nem tudnak izzadni, csak a mancsukban van verejtékmirigy, lihegéssel adják le a hőt, és ez sokszor nem elég hatékony. Fontos, hogy mindig legyen előttük friss víz, napközben ne futtassuk, sétáltassuk őket, és semmiképp ne hagyjuk tűző napon parkoló autóban, mert könnyen hőgutát kaphatnak. Ha ennek tüneteit észleljük, legjobb, ha orvoshoz visszük a kutyát.

Varjú Gábor - állatorvos, Szombathelyi Állatkórház
"Hogyha azt látjuk, hogy baj van, szaporán zihál a kutya, esetleg idegrendszeri tünetei vannak, görcsöl, látszik, hogy ijedt, akkor hőguta alakult ki. Ilyenkor egy hidegvizes zuhany életmentő lehet. Ha ide behozzák a hőgutás kutyusokat, amellett, hogy a megfelelő gyógyszereket beadjuk, a kerti slaggal lelocsoljuk őket és ez látványosan segíteni szokott a tüneteken."  
 
Amelyik kutyus hozzá van szokva a természetes vízben való fürdéshez, annak ajánlható a strand is. Nem csak felfrissülnek, de az úszás az ízületeiknek is jót tesz.