Hírek

Második alkalommal rendezett Bölcsőde Expót a Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény

2024. május 13., 18:46

Második alkalommal rendezett Bölcsőde Expót a Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény szombaton. Az összes tagintézmény szakmai munkájával megismerkedhettek a látogatók.

Második alkalommal rendezett Bölcsőde Expót a Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény

Körülbelül ötszáz érdeklődő kereste fel a Bölcsőde Expót a Kámoni Arborétumban. A 3 év alatti gyermekeket nevelő családok közelebbről megismerhették a szombathelyi bölcsődéket, az ott dolgozó kisgyermeknevelőket, szakembereket.

Sebestyén Bianka - intézményvezető, Szombathelyi EBI

“Itt van idő a saját ellátott gyerekeink nélkül, csak a családokkal foglalkozni, azokat a tartalmakat, játék tevékenységeket, egyéb tevékenységeket bemutatni, kipróbálni velük, a felnőttekkel is, nemcsak a gyerekekkel, amit a bölcsődékben végzünk a mindennapok során, illetve szolgáltatásaink vagy a családi programok folyamán.”

Szombathelyen 8 bölcsőde és két mini bölcsőde működik egyesített formában, összevontan. Szuhai Viktor tanácsnok köszöntő beszédében elmondta: az ellátórendszer tovább bővül, a szentkirályi városrészen új, 40 férőhelyet biztosító intézmény épül, amit a tervek szerint év végén adnak át. Az expó standjainál szakmai programok és játékok várták az érdeklődőket.

Koczor Blanka - gyógypedagógus, Szombathelyi EBI

“A játék és a tanulás az nem elválasztható egymástól. Gyakorlatilag ez egyenlő, tehát játszva ismerik meg a gyerekek a világot és a játék által fejlődnek, tanulnak, fejlődik a személyiségük. Nagyon nagyon fontos szerepe van a játéknak például a feszültség levezetésében, vagy pedig a traumák, élmények feldolgozásában”

A játékok mellett olyan kérdésekről is tájékozódhattak a szülők, hogy mikor érdemes először fogorvoshoz vinni a kisgyermeket, hogy néz ki a megfelelő napirend, vagy melyek a legfontosabb szempontok a szobatisztaság tekintetében.

Hegedüsné Bem Andrea - szaktanácsadó, Szombathelyi EBI

“Amellett, hogy tudunk szakszerű tanácsot adni a szülőknek, amellett pedig meghallgatjuk a problémáikat, és egy kicsit talán így megnyugtatjuk őket, hogy igazából a legtöbb gyerek leszokik a pelenkáról, hogy ha egészséges, tehát előbb vagy utóbb mindenki szobatiszta lesz és ágytiszta lesz.”

A szombathelyi bölcsődékben saját főzőkonyhák működnek. Bemutatták azokat az okostányérokat, amelyeken külön adagolják a megfelelő fehérje- szénhidrát- és rost mennyiséget. Az EBI tagbölcsődéire jellemző, hogy nemcsak a gyerekekkel, hanem a családokkal is szívesen foglalkoznak. A szülők évente két alkalommal is nyílt napon ismerhetik meg közelebbről az intézményeket.