Sült a kürőskalács és sorakoztak a rétesek az asztalon. Kézműves portékákból is válogathattak a vásározók, fonott kosarakat, hímzett terítőket és ruhaneműket is kínáltak az árusok.
Czenki Zsuzsanna - igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum
“Tulajdonképpen a vásár nem lenne vásár, hogyha nem lennének színpadi programok és nem lennének olyan elfoglaltságok a gyerekeknek és a családoknak, tehát lehet itt közösen is tevékenykedni, ami kicsit a megpihenést jelenti, mert itt azért óriási a forgatag.”
A gyerekeket halloweeni tökfaragás, íjászat, állatsimogató és kézműves foglalkozások várták a nyitott műhelyekben. A hagyományőrzők műsora iránt is nagy volt az érdeklődés.
Horváth Sándor- intézményvezető, Vasi Skanzen
“Az éhesebbje a sült libacombokat keresi és szeretné fogyasztani. Természetesen ez velejárója a Márton-napnak. Sok féle hagyománykör fonódik itt össze, egy biztos, hogy a liba már az őskorban tulajdonképpen kultikus állatnak volt tekinthető valószínűleg, az ábrázolásokból lehet erre gondolni, és hát nyilván a használata, a libahús fogyasztása, tehát nemcsak kultikus állatként hanem fogyasztásképpen is nagyon korai gyökerű.”
Nagy volt a sor a libacombot kínáló standoknál. A szakácsok többféle módon készítették el ezt a hagyományos Márton-napi ételt.
Szabolcs- szakács, Pásztor Csárda
Kemencében sütjük, egy fatüzelésű kemencében, sóval, borsal, rozmaringal, kakukkfűvel, majorannával, van befűszerezve, és ugye hát a kemence elvégzi a dolgát, szépen megsüti, gyönyörű barnára megpirul.”
A szép őszi ídőnek köszönhetően a Szent Márton-napi vásáron több mint tízezer látogató fordult meg a hétvégén.
Hírek
Márton-napi vásár
A Márton-napi Országos Nagyvásárnak ezúttal is a Vasi Skanzen adott helyet. A kétnapos forgatagra száznál is több árus érkezett az ország egész területéről. Nemcsak kézműves portékákból, hanem finom ételekből is bőséges volt a választék.