Hírek

Már nem tudnak az összes jelentkezőnek férőhelyet biztosítani az ELTE SEK kollégiumaiban

2024. augusztus 23., 10:07

Hosszú idő után a most kezdődő, 2024/25-ös tanévben már nem tudnak az összes jelentkezőnek férőhelyet biztosítani az ELTE SEK kollégiumaiban. Akinek nem jutott szoba, várólistára kerül.

Már nem tudnak az összes jelentkezőnek férőhelyet biztosítani az ELTE SEK kollégiumaiban

Szeptember 2. és 4. között foglalják el kollégiumi szobáikat az ELTE Savaria Egyetemi Központ hallgatói. Tíz százalékuk külföldi, ők a Deák Ferenc utcai épületben, a többiek a Magyar László utcai és az Ady téri épületekben kapnak helyet. Az óriási túljelentkezés miatt 40 hallgató várólistára került - ők feltehetően albérletbe költöznek. A bérlemények ára a kollégiumi költségeknek körülbelül a tízszerese. 

Szandi László - ügyvezető, Savaria Home Ingatlaniroda
“Most megjöttek a kollégiumi eredmények, és a kollégiumokba akit fel tudtak venni, azok óriási előnyben vannak, mert azért költség szempontjából nagyon nagy előnyöket képeznek. Ugye, az albérleti piacon jelenleg 110-180.000,-Ft-ig mennek az átlag lakások. Ugye 110 a régebbi, magasabb rezsiköltséggel rendelkezők, a 180-at közelítők az új építésű, alacsonyabb rezsivel.”

A kollégiumi térítési díjak az előző tanév kezdetéhez képest havi szinten átlagosan 3.000,-Ft-tal emelkedtek. Komfortfokozat függvényében 15.320,- és 18.380,-Ft-ot fizetnek a hallgatók a havi lakhatásért. Az elmúlt évek beruházásainak köszönhetően a férőhelyek háromnegyede közepes komfortfokozatú - a hallgatók többségét két-három férőhelyes szobákban helyezik el. Az elsősök 21-én tudták meg, hogy jutott-e nekik férőhely - 167 elsőéves hallgató kapott kedvező visszajelzést. A kollégisták összlétszáma 620 fő. A tanév kezdetéig is hasznosítják a kollégiumi szobákat. A Savaria Karnevál idején például sok szervező és árus is itt foglalt szállást.