Hírek

Közös meditációval, jóga gyakorlatokkal, mantra énekléssel ünnepelték a nyári napfordulót

2024. június 27., 15:32

Közös meditációval, jóga gyakorlatokkal, mantra énekléssel ünnepelték a nyári napfordulót és a jóga világnapját tegnap délután a Savaria Múzeum parkjában. 2014-ben az ENSZ Közgyűlése június 21-ét Nemzetközi Jóga Napnak nyilvánította - azóta a világ számos pontján összegyűlnek az emberek, hogy közösen gyakorolják az indiai eredetű technikát.

Közös meditációval, jóga gyakorlatokkal, mantra énekléssel ünnepelték a nyári napfordulót

Szombathelyen 5 évvel ezelőtt szerveztek először programot a jóga világnapja alkalmából. Az első két alkalomra a Fő téren került sor, azóta viszont természetközelibb helyen, a Savaria Múzeum parkjában találkoznak a jógázni vágyók a nyári napforduló alkalmából, június 21-én.

Perlaki Judit 
“Nagyon szeretek jógázni. Mostanában nem jógáztam, hanem inkább gerinctornára jártam, és olyan érdekes, hogy itt kint a parkban… tehát olyan jó érzés, olyan új. Nem egy teremben bent. Biztos, hogy sok lesz a plusz zaj, de olyan érdekes volt és úgy éreztem, ezt ki kell próbálni, tehát ez volt a lényeg, hogy ki akarom próbálni itt a természetben a jógát.”

Birizdó Magdi
“Nagyon szeretem a közösséget, ez meg kihívás nekem most a Napforduló alkalmával, úgyhogy… meg a zengőtál… hát az meg megint csodálatos, attól úgy el lehet lazulni! És az embernek a szervezetét úgy átjárja, hogy teljesen, mint hogy ha máshol lenne!”

A jóga azt jelenti: egységessé tenni, összekapcsolni. Általános célja a test, a lélek és az elme harmonikus egységének megteremtése. Számtalan változata létezik - legismertebb közülük a hatha jóga. A parkban is ezt gyakorolták az érdeklődők.

Sopár-Kosztolánczi Éva - alternatívmozgás- és masszázsterapeuta
“Az érkezők közül nem ismerek mindenkit, tehát ezért próbáltam olyan ászanákat beilleszteni az órába, amik könnyen kivitelezhetőek, és először ugye a Napüdvözlet gyakorlatsorral fogjuk kezdeni, ami 12 ászanából áll - egy komplex gyakorlatsor”

Az egészségre pozitív hatást gyakorló ülő, csavaró, lazító és nyújtó gyakorlatok után a béke mantrájának éneklése következett.

Horváth Gabriella - hangterapeuta
“Maga a mantra szó.. a jelentése az elme megszabadítása. Ugye, hogy ha egy dologra koncentrálunk, ha mantrázunk, a mantrára figyelünk, akkor már eleve az egy pozitív hozadék, hogy más gondolatok nem férnek be a fejünkbe”

Az elme folyamatos belső párbeszédének szüneteltetése békés, ellazult tudatállapotot eredményez. Ennek az elmélyítését szolgálta az intuitív hangszerek bevonásával fűszerezett vezetett meditáció is az összejövetel végén.