Hírek

Közel 300 diák vett részt az idei Quadrille Európai Táncfesztiválon

2024. május 17., 22:21

Közel 300 diák vett részt az idei Quadrille Európai Táncfesztiválon. A fiatalok a Fő téren adták elő a francia négyest, érettségiző társaik köszöntésére. A Quadrille-t több országban is bemutatják egy időben, a Guinness-rekordok könyvében szinkrontánc kategóriában ez a rendezvény a legnagyobb a világon. Magyarországon Szombathely a kizárólagos helyszín.

Közel 300 diák vett részt az idei Quadrille Európai Táncfesztiválon

Nyolc középiskola diákjai gyülekeztek a Szentháromság szobor körül péntek délben, hogy eltáncolják a francia négyest Johann Strauss Denevér című operettjéből. A táncot a most is az érettségiző kortársak tiszteletére adták elő.

Nemény András polgármester

“Nagyon jó dolog itt körbenézni és látni bennetek, én nagyon Büszke vagyok rá, hogy Szombathely az egyedüliként Magyarországon, amelyik részt vesz ebben a nemzetközi táncban, aminek talán pont az a lényege, hogy különböző egymástól távoli helyeken táncolnak egyszerre emberek, és az összes tartozást ilyen módon is megnyilvánul.“

A polgármesteri köszöntő után Nemény András és Horváth Soma alpolgármester a déli harangszóval egy ütemben, sípszóval indította el a táncot.

Az előző évekhez hasonlóan a koreográfiát Rimányi Judit tanította be a fiataloknak.

Rimányi Judit - táncpedagógus

Rendesen fogadták és vették a dolgokat, nagyon egyszerű táncról van szó, tehát inkább csak sétálépésekről van szó, nem kimondott táncos figurákról, úgyhogy bárki meg tudja ezt tanulni.

A táncot Európa több részén, egy időben járták a fiatalok. Magyarországon Szombathely a kizárólagos helyszín. A diákok szívesen vettek részt a táncfesztiálon, a próbafolyamatot is élvezték.

Magyar Gréta

“Szerdán mennünk kellett 8-ra az Agorába, és ott igazából lépésenként betanultuk.“

Horváth Jácint

“Ezek a próbák viccesek voltak, de nekem tetszett ez az egész azért.”

A táncot a diákok kétszer is előadták, közben szünetet tartottak. Horváth Soma kultúráért is felelős alpolgármester köszöntőt mondott, és felidézte a Quadrille-lal kapcsolatos emlékeit, majd a támogatók tombolacsomagjait sorsolták ki a résztvevő iskolák között. A kezdeményezés 2005-ben Szlovéniából indult, egyidőben előadott szinkrontánc kategóriában ez a legnagyobb rendezvény a világon. Ezúttal is rekordra készültek, a produkciót kamerával rögzítették, és jegyzőkönyvet vettek fel a résztvevők számáról.