Hírek

Konfliktuskezelés és prevenció az iskolában

2010. február 18., 16:38
Agresszió helyett iskolai aktivitás – többek között ezt szeretnék elérni egy nyertes pályázat segítségével a Pálos Károly Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai. Ma egy interaktív foglalkozáson mérték fel a nyolcadikosok konfliktuskezelési készségét a Simon István Utcai Általános Iskolában.

Etika óra a Simon István Utcai Általános Iskolában - rendhagyó módon. A nyolcadikosok értéklicitet tartanak. Kalapács alá került például a pénz, a becsületesség, a tudás.

"Őszinteség. Kikiáltási ára 10 ezer forint. Ki ajánlja, ennél többet?"

Levente 60 ezret adott az őszinteségért, persze csak képletesen.

Bíró Levente
"A család is nekem megérte volna, meg a szeretet, csak hát nem tudom. Az őszinteség fontosabbnak tűnt."

A fiú szerint egyre több társa küzd családi problémákkal, és ezt mondja az iskola ifjúságvédelmi felelőse is.

Dr. Sándor Csabáné - ifjúságvédelmi felelős, etika tanár
"A gyerekek megnyílnak, elmondják a problémáikat, én pedig segítek nekik megoldani."

Az intézmény tavaly elnyerte az „erőszakmentes iskola" címet, szeptembertől pedig a Pálos Károly Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat kortárs segítő prevenciós csoportot is működtet itt. A most kezdődött interaktív előadássorozattal azt szeretnék elérni, hogy a diákok ne csak a tanároktól kapjanak tanácsokat, hanem prevenciós szakemberek segítsék például a konfliktusok kezelését.

Kámán-Németh Martina - munkatárs, Humán Harmónia Alapítvány
"Egy-egy problémát meg lehet erőszakmentesen is oldani, csak meg kell találni a megfelelő eszközöket, az értékeket az életben, hogyan tudnak a fiatalok eligazodni."

A Humán Harmónia Alapítvány munkatársai a börtönben is tartanak önismereti tréningeket. Martina azt mondja, ott magas az agresszió és alacsony a tolerancia. A rácsok mögött szerzett tapasztalataikat is hasznosítják a diákok körében.

Sokat mondott a diákokról az értéklicit. Egy fiú például a telefont tartotta a legfontosabbnak, egy többszörösen hátrányos helyzetű diáklány viszont minden pénzét odaadta a boldogságért. Az előadássorozat jövő héten drogprevencióval folytatódik.