Hírek

Kivitelezési szakaszba érkezett a Just Nature pályázati program

2024. augusztus 21., 09:14

Kivitelezési szakaszba érkezett a Just Nature pályázati program, amelynek célja a levegőminőség javítása természetközeli megoldások segítségével. Szombathely az egyik konzorciumi partner: 150 millió forint európai uniós pályázati támogatást nyert el a város. Ebből egy új, többfunkciós ligetet alakítanak ki a Hunyadi úton, és zöldítik a Dési-iskolát.

Kivitelezési szakaszba érkezett a Just Nature pályázati program

Már folyik a munka a Hunyadi úton a szőlősi templom melletti zöldterületen. A vízvételi hely kialakításán dolgoznak.

Néhány hónapon belül teljesen átalakul a terület: többfunkciós városi liget jön létre a Just Nature pályázati programnak köszönhetően, amelynek célja a levegőminőség javítása és a zöldterületekhez való egyenlő hozzáférés biztosítása. Már megmetszették a fákat, hamarosan csemetéket és évelő növényeket ültetnek - egy-két héten belül elindulnak a komolyabb földmunkák is.

Németh Ákos - tanácsnok, önkormányzati képviselő  
"Sétaösvény lesz, természetközeli játszóelemek lesznek kihelyezve, egy kis fitness park, miawaki erdőt alakítunk ki, ez újdonság, talán 1-2 van a környéken eddig, és lesz egy kis színpad. Lényege, hogy nagyon természetközeli lesz, nem olyan, mint egy hagyományos játszótér vagy fitness park."  

A Gyöngyös mentén stégeket alakítanak ki, ahol majd meg lehet közelíteni a vizet. A közelben egy szenzorállomást is felállítottak, amely időjárási és környezeti adatokat gyűjt.

 "Itt a levegőminőséget, talajnedvességet, időjárási viszonyokat, illetve a napsugárzás mennyiségét méri. A szenzorállomások már a kivitelezés előtt ki lettek rakva. Lesznek adataink arról, milyen változást okozott az egész, hogyan változik a környezet a beruházás hatására."

A másik megvalósítási helyszín a Dési Huber István Általános Iskola. A fejlesztéseket a tanárokkal, diákokkal, szülőkkel és a környéken lakókkal is egyeztették. Az udvaron már elkészült a Kneipp-ösvény: a különböző textúrájú felületeken végig lehet sétálni, ami stimulálja a talp reflexpontjait, és ez jótékonyan hat a szervezetre. Lesznek még magaságyások, fagyallabirintus és zöldfal is.

Németh Ákos - tanácsnok, önkormányzati képviselő  
"Egy fémhálós szerkezetet építenek a fal elé. Mivel a falak elég régiek és nincsenek a legjobb állapotban, felmerült az a félelem, hogy a növények kárt tehetnek benne, ezért teljesen el lesznek szeparálva. Ezen a hálón kúsznak majd fel a növények és védik a falat. A projekt egyik célja, hogy ezeket a lehetőségeket megmutassuk és a félelmeket eloszlassuk."  

A 150 millió forintból megvalósuló fejlesztések néhány hónapon belül befejeződnek.