Hírek

Kitart még a hőség

2024. július 12., 23:26

Kitart még a hőség: a jelenlegi kilátások szerint a jövő vasárnap érkezhet érdemi enyhülés, és jövő csütörtökig meghosszabbította a hőségriadót az országos tisztifőorvos. Az biztos, hogy háromszor annyi a hőségnap, mint amennyit a huszadik század éveiben számolhattunk Szombathelyen.

Kitart még a hőség

 A strandon a legelviselhetőbb a hőség – és ez még napokig így marad. 
Július 18-án éjfélig meghosszabbította a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást Vas vármegyére is az országos tisztifőorvos.
Szombathely és térségünk nem jegyez országra szóló melegrekordot a nyári hónapokra, de ezzel együtt is megháromszorozódott a hőségnapok száma az utóbbi évtizedekben.

Pétervári Tibor – észlelő, HungaroMet
Hőségnapok a 20. században olyan 10-12 volt itt jellemzően Szombathelyen, most viszont ez a szám már ilyen harminc körülire emelkedett az utóbbi harminc év átlagát ha vesszük, tehát ez növekvő tendencia, de hát ezen belül is vannak évek, amikor 30-40 fordul elő, van, amikor meg csak 10-15 a mai időjárási helyzetekben is. Most még a negyedik-ötödiknél tartunk, tehát azért olyan sok nem volt az idén.

Közben Vas vármegyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet Zrt. a várhatóan magas, 27 Celsius-fok feletti napi középhőmérséklet miatt.

Ráduly László – észlelő, Kőszegi Időjárás Előrejelzés
A nyárnak a legmelegebb időszakát éljük jelenleg, de nem zárható ki, hogy lesz még ennél akár melegebb időszak is majd a következő részekben, mert hiszen még csak a nyárnak a felénél tartunk. Az augusztus pedig azért általában szárazabban szokott telni, és szokták mondani, hogy a nyár-záró hidegfront ugye 20-án megérkezik és onnantól lehűl a levegő.

Amíg tart a hőség, még fontosabb a folyamatos folyadékpótlás, és aki teheti, kerülje a tűző napsütést.