Hírek

Kilencedik alkalommal rendezték meg a Pinka-völgyi Halas Napot

2023. július 10., 19:00

Füstölt harcsa remuládmártással, hallal töltött paprika, ponty chips, lángostésztába tekert zöldséges harcsa - évről évre egyre kreatívabb receptekkel rukkolnak elő a halételkészítő csapatok. Kilencedik alkalommal rendezték meg a Pinka-völgyi Halas Napot szombaton Vaskeresztesen, ahol a legkülönfélébb halas finomságokat lehetett megkóstolni.

Kilencedik alkalommal rendezték meg a Pinka-völgyi Halas Napot

23 csapat forgatta a fakanalat a Pinka-völgyi Halas Napon. Többségük jól bevált recept alapján főzött.

Csupor Mihály - elnök, Rábapaty és Vidéke HE
"Szegedi halászlé készül, pontypatkóból többféle változat, natúr, szezámmagos és paprikás. Mellette balatoni keszeg paprikás lisztben sütve, hagymakarikával."

A rábapatyi csapat halas töltött paprikát is kínált, dödöllével. Két éve alkották meg ezt az újszerű ételt, és eddig mindenkinek ízlett, aki kóstolta.

Bucsekné Horváth Katalin
"Harcsával készül, úgy, mint a sima töltött paprika, házi paradicsomból, semmi különlegessége nincs, csak a hal az alapösszetevő. Ugyanúgy, rizs, tojás, fűszerek, só, bors."

A lángostésztába csavart harcsa tavaly meghozta a győzelmet a vassurányiaknak, idén zöldséges töltelékkel készültek a tekercsek. Az Elektromosok Sporthorgász Egyesület elnöke csapatával harcsát füstölt, nem is akárhogyan.

Porteleki Gábor - elnök, Elektromosok SHE
"Indiai teafalevéllel együtt lett megfüstölve, ez ad neki egy karakteres, kesernyésebb ízt."

A harcsafalatokat bagettel és remuládmártásssal kínálták. A laktató fogások után aki egy kis nassolnivalóra vágyott, kóstolhatott pontychipset.

Kóbor Ottó - tag, Csepregi HE
"A pontyot lefilézem, és a vastagabb részét beirdalom, minden második cikket levágom, szétterítem, lesózom, panírozom, és így lesz kisütve."

Csaknem 2000 adag halétel készült a halas napon, bőven volt miből válogatni. (20:48-tól zsűriasztal) A rendezvény célja megmutatni, hogy van élet a sült halon és halászlén túl is, hiszen a halat sokféle módon el lehet készíteni, a fogások pedig nem csak finomak, egészségesek is.
 
Rába Dominik
"Halászlé, azt nagyon szeretem. És mi az, ami még kedvenced, melyik halat szereted? A harcsa."

Szerdahelyi-Török Miklós
"Megmondom őszintén, most a harcsapaprikást kóstolom meg, és egy igazi jó sült keszeget, amit ajánlanak a fiúk, mert őbennük megbízom."

A szervező Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége idén ünnepli 30. születésnapját. Sok-sok munka, folyamatos haltelepítések, tópart-fejlesztések, a szövetségi központ építése és bővítése jelzi az elmúlt három évtized sikereit.

Puskás Norbert - ügyvezető elnök, Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
"Ami visszaigazolja, hogy a munkánkat a horgászok is értékelik, hogy sikerült a horgászlétszámot sikerült napjainkra 2,5-3-szorosára növelnünk, 5-6000 horgászból lett 12 ezer, és a létszám a mostani nehéz gazdasági helyzetben is stabilan meglesz, ami számunkra a legnagyobb eredmény."

A rendezvényt barátságos horgászverseny is színesítette három helyszínen: az Alpesi-tónál a legfiatalabbak pecáztak. A nagy meleg ellenére is szép fogások születtek, az abszolút győztes több mint 34 kg halat terelt szákba.
A délután családi- és gyerekprogramokkal telt, színpadra léptek vaskeresztesi hagyományőrző csoportok, zenekarok, a kicsiket légvár, arcfestés, lufibóhóc és kézműveskedés várta. A legfinomabb halászlevet a Tógazdászok főzték, a halételek kategóriájában Konyher Tivadar és csapata nyert.