Hírek

Kilenc helyszínen 70 program várja a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján

2024. június 18., 22:55

Kilenc helyszínen 70 program várja a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján, június 22-én, szombaton. Előadások, interaktív foglalkozások, zene, cellalátogatás és szabadulószoba is szerepel a programban - minden korosztály megtalálhatja a neki tetszőt. A szervezők sajtótájékoztatón számoltak be a részletekről.

Kilenc helyszínen 70 program várja a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján

Az idei lesz a 23. Múzeumok Éjszakája Szombathelyen, ami sok újdonságot tartogat - hívta fel a figyelmet Horváth Soma alpolgármester. A Savaria Múzeum tárlatvezetést szervez a Reismann-kiállításban, lesz oldtimer kerékpárbemutató, előadás lepkeábrázolásokról és a római úthálózatról, koncertezik a Kellene KisKert, a gyerekeket különböző játékok, nyomozós feladvány és az Európa-bajnoksághoz kapcsolódóan labdajátékok várják.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Múzeum
"Nemcsak fiúkat, hanem kislányokat is érdekelhet a focibemutató, ki lehet próbálni labdajátékokat és ennek különböző formáéiról, ha például be vannak otthon zárba, hogyan lehet úgy játszani, hogy ne tegyenek semmit tönkre."

Pénteken nyílik a 8. Textiltriennálé a Képtárban, Tűréshatár címmel. Az ehhez kapcsolódó kiállításban és a Bloomsday alkalmával megnyílt tárlatokban is vezetés indul, a kézműves asztaloknál pedig kitűzőt és szőttest lehet készíteni. A Schrammel-gyűjteményben alkalmi kerámiaműhelyekben alkothatnak a vállalkozó szelleműek, és természettudósok beszélnek iparművészetről - kiderül például, hogyan válhat 4 dimenzióssá egy alkotás.

Czenki Zsuzsanna - általános igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum
"Azzal kísérletezünk, mi van akkor, ha a résztudományokat és a művészetet egy egésszé gyúrjuk, megpróbáljuk összehozni, és a jelenségeket, amelyek körülvesznek bennünket, esztétikai, tudományos és művészeti szempontból is megnézzük."

A Smidt Múzeumban az utazás témája köré szerveződnek a programok, kiderül hogyan látták Szombathelyt az utazók a római kortól a 19. századig, és előadást tart Szabó Ildikó, az egyetlen magyar, aki a világ összes országában járt. Szabadulószobát rendeznek be a villamoson és blues koncert is lesz. (4:58) Az Iseumban a fibula, vagyis a római ruhakapcsoló tű kerül fókuszba.

Sosztarits Ottó - intézményvezető-helyettes, Iseum Savariense
"Nem csak kiállítási tárgyként, kézbe vehető darabként, hanem bronzöntő barátunk jön el és római kori bronzkiegészítőket fog önteni az estbe hajlóan, gyönyörűséges lesz a forró fém látványa az Iseum udvarán."

Rövidebb és hosszabb vezetések indulnak a levéltári raktárakba. Idén is meg lehet nézni a régi vármegyei börtöncellákat, a gyerekeket boszorkányképzőbe invitálják és logikai játékokkal várják. A MÁV szombathelyi igazgatóságán előadás hangzik el a vasutas KRESZ-ről, meg lehet nézni a pincében előkerült gabonaraktárat, az érdeklődők kipróbálhatják a mozdonyszimulátort, a kézi hajtányt és a Morze-jeladót is. A szombathelyi börtön másodszor csatlakozik a Múzeumok Éjszakájához: két turnusban indul intézetlátogatás, amelyre előzetesen regisztrálni kell, a résztvevőket rabszállító kocsi viszi a múzeum és a képtár elől. Bemutatókkal, börtönkvízzel és zárkalátogatással készülnek az alkalomra. Az Irokéz Galériában Szarka Péter-kiállítását lehet megnézni és a Művészeti Szakgimnázium diákjaival kézműveskedni.