Hírek

Kevesebb só a kenyerekben

2016. január 18., 19:42

Egy szelet kenyér elfogyasztásával a napi sóadagunk egy jelentős részét fogyasztjuk el. Egy új jogszabály azt írja elő, hogy jövő év nyarától két és fél százalék, 2018-tól pedig legfeljebb 2,35 század százalék sót tartalmazhat egy kiló kenyér.

Kevesebb só a kenyerekben

A pékáru nagy szerepet tölt be étkezésünkben. Azonban azt is kimutatták, hogy egy szelet kenyér elfogyasztásával a napi só adagunk egy jelentős részét bevisszük a szervezetünkbe. Ez felnőttek esetében napi öt gramm.

Falusiné Kiss Mariann - vezető dietetikus, Markusovszky-kórház
“Férfiak négyszer, ötször annyit, kicsit lemaradva tőlük, de azért nem engedve az ütemből, háromszor, négyszer annyit is hajlandóak vagyunk elfogyasztani. Tehát itt a mérték és a túlzás megelőzéséről van szó.”

A kevesebb sófogyasztás érdekében az agrártárca új rendelettervezete szerint 2018-tól legfeljebb

235 gramm sót tartalmazhat egy kiló kenyér. A toronyi pékségben már tíz éve ennél is kevesebbel,  mindössze 2 százaléknyi sóval készítik a kenyeret, vagyis a cégnek nincs teendője az új szabályozást követően. A só használata azonban szükséges a minőségi kenyérhez - magyarázza a szakember.

Tar János - résztulajdonos, Toronyi Sütőipari Kft.
“Ennél jobban lecsökkenteni nem lehet, mivel a minőség rovására menne. Ami azt jelenti, hogy a só, ugye a só, a szakemberek is tudják, a sikér tartalmat is erősíti. Vagyis a sikért erősíti, Ami azt jelenti a sikér, hogy a gázmegtartó erő. Tehát azt jelenti, ha a sikér gyenge, akkor lapos lesz a kenyér”

A rendelkezés ösztönözheti a pékségeket arra, hogy visszatérjenek a hagyományos, nem gyors érlelésű kenyerek készítéséhez. Mert a kovásszal készült kenyér akkor is ízes marad, ha kevesebb sóval készül.

A kenyér sótartalmát a nemzeti élelmiszer-biztonsági hivatal szakemberei ellenőrzik majd. A szabálymódosítás a kenyérfajták összetételének pontosítására is vonatkozik, emellett új kenyerek elkészítési módjait is meghatározza, és ezeket beemeli a Magyar élelmiszerkönyvbe

Szamosfalviné Papp Katalin - osztályvezető, élelmiszerlánc-biztonsági főosztály, kormányhivatal
“Ezek a laboratóriumok vizsgálják azokat a beltartalmi értékeket, amik a magyar élelmiszer könyvben is elő vannak írva egyéb termékre. Tehát, a só tartalom mellett, a zsírtartalom, a liszteknek a minőségi megfelelősége, adalékanyagok, esetleg allergén anyagoknak a megjelenése ezekben a termékekben.”

A törvényalkotók azt várják a módosítástól, hogy a mérsékeltebb sófogyasztás hozzájárul az egészségmegőrzéshez, mert a túlzásba vitt sóbevitel növeli a magas vérnyomásos megbetegedést, a szív és érrendszeri betegségek kockázatát.