Hírek

Kamionos találkozót szerveztek a szombathelyi repülőtéren

2024. augusztus 21., 09:08

Kamionos találkozót szerveztek hétvégén a szombathelyi repülőtéren. Több mint száz monstrum sorakozott fel, a háromnapos programban felvonulás, szakmai bemutatók, versenyek és különböző nyereményjátékok is szerepeltek, a rajongók pedig Kiss Norbi, Európa-bajnok kamionversenyzővel is találkozhattak.

Kamionos találkozót szerveztek a szombathelyi repülőtéren

Látványos felvonulással indult a III. Wild West Truck Fest pénteken este.

Nyolc órakor startolt a menet a reptérről, száz kamion sorjázott végig a városon. A felvonulást sok érdeklődő követte az utak mellett. A bulikamionokon dj-k keverték a zenét.

"A reptérről egyenesen a városba."

Dübörögtek a lóerők, égtek a gumik. Mindenféle típusú, színű kamiont látni lehetett a menetben.

Szombaton szakmai bemutatókkal és színes programokkal folytatódott a találkozó a reptéren. A sofőrök szívesen válaszoltak az érdeklődők kérdéseire arról, milyen is a kamionos élet. Szinte szimbiózisban vannak járműveikkel - ismerik az utolsó csavarig a monstrumokat, sok esetben benne élnek, esznek, alszanak.

Laki Dominik - kamionsofőr
"Belföldön rövidebbeket. Gabona, kavics, két megyéket szoktam. Mit szeretsz ebben a munkába? A hangot, meg hát a kamiont, amit szeretek. Egy feeling."

Sokak tetszését elnyerték a csinos kamionmosó lányok, sorra készültek a fényképek, de nem maradt el a kerékcsere- és a kipufogó hangnyomás verseny sem.

A nagyobb kamionos cégek és gyártók is bemutatkoztak.

Vass András - régióigazgató, Scania Hungária Kft.
"Az utakon sokszor látunk kamionokat látunk a maguk módján, de ilyenkor a kamionok szerelmesei össze tudnak jönni és meg tudják mutatni, hogy milyen járműveik vannak, és a napi feladatokon kívül ez egy életstílus is, nem csak egy munka."

A 7-8 tonnás óriások vezetőfülkéjébe is fel lehetett kéredzkedni. Ez a járgány például kuriózumnak számít az egyedi fényezéssel, kárpitozással.

Sári György - értékesítési vezető, Scania Hungária Kft.
"Egy ilyen nyergesvontató súlya 8-8,5 tonna körül alakul, összsúlya pótkocsival együtt lehet 40 tonna az európai utakon. Ez egy 770 lóerős változat, 3500 Nm forgatónyomatékot tud, ezek elég impozáns adatok és komoly teljesítményt jelentenek. Könnyen és gyorsan lehet nagy súlyokat nagy távolságra eljuttatni ezekkel a járművekkel."

A kamionosok jó közösséget alkotnak, és a találkozókon bárki jobban megismerheti ezt a világot. A köztudatban élő előítéletek is megdőlhetnek.

Hajas Imelda - autós tartalomgyártó
"Mindenki letudta az aznapi fuvart, és már lassan rituálévá válik, hogy elindulnak a truck festre, leparkolnak. Külön szekciók vannak, épített, gyári állapotú, show és nem show kamionok. Azon vagyok ledöbbenve, mennyi női kamionsofőr van, nagyon szuper!"

Vasárnap Kiss Norbi, ötszörös Európa-bajnok kamionversenyző volt a találkozó vendége, aki a legjobb úton halad hatodik kontinens-elsősége felé.

Kiss Norbert - Európa-bajnok kamionversenyző
"Váratlanul jól indult a szezon, 11 versenyt nyertünk sorban, ami még sosem történt meg a bajnokság történetében, erős a szezonkezdés, emiatt boldogok lehetünk, jól sikerült a felkészülés, alkalmazkodni tudtunk a szabályváltozásokhoz a Révész Racing csapatával. Büszkék lehetünk a szezonra. Még nincs vége, hátra lesz még három versenyhétvége."

Norbi Szombathelyen született és nőtt fel, öröm volt számára ismét itthon, hazai közönség előtt megjelenni. A rajongók sorba álltak a közös fotókért és autogramokért.