Hírek

Július elsejétől igényelhető az új otthonfelújítási támogatás

2024. június 29., 20:05

Július elsejétől igényelhető az új otthonfelújítási támogatás. Energetikai hatékonyságot célzó beruházásokra lehet pályázni legfeljebb 7 millió forint értékben. Ennek egy része önerő, a másik része vissza nem térítendő állami támogatás, illetve kamatmentes kölcsön. Az arányok függnek a jövedelmi viszonyoktól és a régiótól is, ahol az igénylő lakik.

Július elsejétől igényelhető az új otthonfelújítási támogatás

1990. december 31. előtt épült családi házakra kérhető az otthonfelújítási támogatás, ahol életvitelszerűen lakik az igénylő. Szombathelyen és környékén is bőven vannak ilyen ingatlanok, például ún. Kádár-kockák. A pályázat célja az energiahatékonyság: hőszigetelésre, műanyag- és fa nyílászárók cseréjére, padlás- és pince födém szigetelésére, használati melegvízrendszer korszerűsítésére, hőszivattyús rendszer kiépítésére, gázhálózat modernizálására, puffertartály telepítésére lehet támogatást elnyerni. Fontos, hogy legalább 30 százalék energiamegtakarítást kell elérni a beruházások révén, és a tavaly novembernél korábban készült energetikai tanúsítványok már nem csatolhatók.

Horváthné Kocsis Henrietta - pénzügyi tanácsadó
"Mindenképpen energetikussal kell egy nyitó-, majd egy záró energetikát készíttetni, hogy kiderüljön, az ügyfél pályázhat-e. Javaslom, hogy kezdje mindenki egy energetikussal a konzultációt, mert ha nincs meg ez a bizonyos 30 százalék, akkor nem indulhat a pályázaton, és ha közben derül ki, hogy nem volt jó a becsült számítás, akkor mindent vissza kell fizetni, nem jogosult támogatásra, sem kedvezményes hitelre."

Az elszámolható maximális beruházási összeg 7 millió forint, amiből egymillió az önerő, a maradék hatmillió pedig meghatározott szempontok alapján oszlik el. Minél magasabb az egy főre jutó jövedelem, annál kisebb a vissza nem térítendő támogatás.

Horváthné Kocsis Henrietta - pénzügyi tanácsadó
"Hogy mennyi ebből az állami támogatás és mennyi a kamatmentes kölcsön, az határozza meg, hogy ki milyen településen lakik, ott milyen jövedelmi viszonyok vannak, és az igénylőknél is az egy főre eső jövedelem hogyan alakul. Összességében a fele-felétől egy kicsit eltér az arány."

Az előzetes számításokat kalkulátorral is el lehet végezni, ami elérhető a Magyar Fejlesztési Bank honlapján.

"Itt jön ki, hogy a vissza nem térítendő majdnem 60 százalék, 58."

Az oldalon megtalálható a kitöltendő dokumentáció is. Vas megyében az OTP és a Magyar Bankholding fiókjaiban alakítottak ki MFB pontokat, ide fordulhatnak az igénylők a kölcsönkérelemmel. A futamidő 12 év.

Horváthné Kocsis Henrietta - pénzügyi tanácsadó
"Rendkívül sok a dokumentum, bonyolult költségvetést kell készíteni, árajánlatokat begyűjteni a kivitelezőktől, és az sem mindegy, kivel dolgoztatunk és mennyiért. Meg van határozva a felhasználható anyagok listája, az anyag- és munkadíj maximuma, tájékozódni kell, fel kell készülni. Javaslom, hogy szakértőket is vonjanak be, pénzügyi tanácsadók vagy pályázatírókat, akik lakossági pályázatokkal foglalkoznak."

Az otthonfelújítási támogatási programtól az építőipar fellendülését is várják a szakértők. A 108 milliárd forintos keretösszegből becslések szerint 20 ezer ingatlan korszerűsítése valósulhat meg országszerte.