Hírek

Jubilál a Pinka-völgyi Halas Nap

2024. július 12., 23:30

Jubilál a Pinka-völgyi Halas Nap. Szombaton tizedik alkalommal szervezi meg a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a halételeket, a horgászatot és a térséget népszerűsítő programot Vaskeresztesen. Lesz minden, ami szem-szájnak ingere: többféle halászlevet, sült halat, füstölt pisztrángot, harcsapörköltet is lehet majd kóstolni, délután pedig kulturális programok várják a látogatókat.

Jubilál a Pinka-völgyi Halas Nap

 Évről évre több látogatót vonz a Pinka-völgyi Halas Nap Vaskeresztesre. Az árvíz okozta nehézségek ellenére idén is változatlan lelkesedéssel és színes programkínálattal készültek a szervezők. A szövetség célja a kezdetektől az, hogy népszerűsítse a halételeket, mert az ösztönző kampányok ellenére a halfogyasztás Magyarországon még mindig alacsony. A főzőversenyen 30 csapat forgatja majd a fakanalat két kategóriában: készülnek halászlevek és egyéb halételek. 13 órától lehet kóstolni az ínyenc fogásokból.

Puskás Norbert - ügyvezető elnök, Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
"A hagyományos halászlevek közül is sokféle készül, dunai, balatoni, rábai, de a halételekben még színesebb a választék, készülnek halburgerek, wrapok, füstöltpisztráng-falatkák, haltálak. Az egyesületeink csapatai főznek, ez is fontos cél, hogy a 28 tagegyesületünkből minél többet össze tudjunk hívni."

Szeretnék továbbá ráirányítani a figyelmet a sporthorgászatra, ami remek időtöltés lehet a családok számára az egyre szépülő vasi vizeken. A halas napon három helyszínen szerveznek horgászversenyt ifjúsági és felnőtt indulók számára, de tartanak horgászati technikai bemutatót is. A szövetség küldetése, hogy a rendezvény alkalmával bemutassa a Pinka-völgyet, ami páratlan természeti értékekkel és gazdag kulturális hagyományokkal büszkélkedhet.

Puskás Norbert - ügyvezető elnök, Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
"Kedvelt kiránduló övezet, de kevesen tudják ezt a mai napig. Ez onnan ered, hogy határsáv volt, viszonylag zárt. Még ma is vannak, akik nem tudják, hol van a Pinka-szurdok. A programok révén a családok kilátogatnak és a térségben kirándulnak, a szabadidejüket eltöltik."

Délután szórakoztató programok töltik meg a színpadot és környékét: fellépnek vaskeresztesi hagyományőrzők, a körmendi fúvósok, hastáncosok, a gyerekeknek Brandnyúl énekel, és látványos tűzzsonglőr show is lesz. A rendezvény ingyenes, csupán a halételek kóstolásához kell támogatói jegyet váltani.