Hírek

Jövő a határtérségben

2010. március 11., 14:14
Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megye középiskoláit járják végig egy közös magyar-osztrák projekt munkatársai. A „Jövő a határtérségben” című program keretében a munkavállalással kapcsolatos tudnivalókról tájékoztatják a fiatalokat.
Jövő a határtérségben

A roadshow szerdán az élelmiszeri és földmérési szakképző iskolába érkezett.

A két éven át tartó közös magyar-osztrák program során elsősorban a végzős diákok kapnak tájékoztatót a munkába állás nehézségeiről. A Hevesiben is a tizenkettedikesek és a felnőttképzésben részt vevő fiatalok jöttek el a fórumra. Őket már napi szinten érintik a munkába állás kérdései, hiszen néhány hónap múlva ők is dolgozó emberek lesznek.

Kovács Nikoletta - 12. oszt tanuló, Hevesi szakközépiskola
"Mindenképpen szeretnék elhelyezkedni a szakmában, pék-cukrász szakmám van."

Farkas Tamás - 12. oszt tanuló, Hevesi szakközépiskola
"Én tovább szeretnék most tanulni, de a későbbiek folyamán a szakmában szeretnék elhelyezkedni, ha úgy alakul."

A munkajogi információs napon elsősorban a munkaszerződésekről esett szó. A tapasztalatok szerint a fiatalok nagyon tájékozatlanok ebben a témában, alig tudnak valamit a jogaikról.

Horváth Csaba, az MSZOSZ helyi vezetőjeként vesz részt a programban. Munkatársaival hónapok óta járják a régió középiskoláit. A szerdai már a tizenötödik előadása volt a témában. Azt mondja, a fiatalok meglepően érdeklődőek a téma iránt.

Horváth Csaba
"A roadshow nagyon sikeres. Egyre több hallgató jön az óráinkra. Ez tulajdonképpen olyan, mint egy osztályfőnöki óra. Csak mi egy kicsit másként szólunk a fiatalokhoz."

Az információs napok nyárig folyamatosan tartanak. A program végén egy kérdőívet töltenek ki a résztvevő  fiatalok, amelyet egy kiadványban értékelnek ki. A záró ifjúsági rendezvényre magyar és osztrák fiatalok kapnak majd meghívást.