Jéghálóval is óvták az almát a Szinese Majorban, ahol öt és fél hektáron terem mintegy fél tucatnyi fajta. A gazdálkodók szerint most nem túl nagy, viszont finom a gyümölcs, nincs ok panaszra, de igazán nagy örömre se.
Janzsó László - őstermelő, Szinese Major
“Jobban indult, mint az utolsó két év, amikor mindig elfagytak az almák, most nem fagyott el, viszont a nyári aszályt megsínylette, mert az ember mindig várta az esőt, ma még nem öntözük, ma még nem öntözünk, és ezt azért megsínylette, tehát aprós maradt az alma.”
Pinova, golden, gála, jonagored - szép, érettek az almák. Az árak mindössze 10-15 százalékkal emelkedtek, mert a régi vevőket akarják megtartani, így nem adhatják túl drágán az almát. A leszedett gyümölcsöt árulják, kilónként 250 forintért, egységesen.
Janzsó László - őstermelő, Szinese Major
“Ez az egy fa itt pinova, nem mondom a történetét, hogy került ide, a sor pedig redidared, és az már meg van szedve, csak a felső szintek nincsenek megszedve, azt majd külön egy magassági szedővel szedjük.”
A gépek mellett emberi erőre is szükség van az almaszürethez, de most nagyon nehéz munkásokat találni. Ennek ellenére a termés nagy része már a csarnokban van. Néhány hete már jönnek a vásárlók.
“Az a normális, ha márciusig eladjuk, akkor pedig nem számít annyira ez a bizonyos szedési érettség, ami tulajdonképpen még éretlen alma, s azért jobb ízű!”
Nem célszerű sokat vásárolni egyszerre - tanácsolja a szakember. Azt mondja, a tárolási körülményekre nagyon oda kell figyelni, hogy ne rohadjon meg a gyümölcs. Hűvös, megfelelően nedves környezet kell neki - itt a majorban így raktároznak.
Janzsó László - őstermelő, Szinese Major
“Érdekes módon továbbra is az idared a kedvenc, most van egy újfajta, a Luna, aki megkóstolta, az visszajön érte, az egy sárga lédús, ropogós alma, az tetszik az embereknek, ezen kívül a régi, megszokott pinova, ami jól eltartható, és édes alma.”
Az alma szezonja most ér a csúcsra, a legtöbb fajta most érik. Ez a hagyományos magyar gyümölcs a családok nagy kedvence, süteménybe, kompótnak, és csak úgy magában fogyasztani is szeretik.