Illatosak, ízletesek, mutatósak – roskadoznak a rekeszek a friss gyümölcstől. A májusi melegnek köszönhetően most szinte minden egyszerre érik. Több árus a hét közepén ki sem pakolt, ennek ellenére széles volt a választék a vásárcsarnokban.
Atmo 8:12 – 8:33
„A fekete ribizkét, a piros ribizlit. Ez mind enni. Nagyon finom apró magvas, sok vitamin van benne. Amellett nagyon finom a nektarin, sárgabarackot befőzésre, étkezésre. Ezek mind olyan dolgok, amiknek most van az idejük.”
Van, aki például a feketeribizliből készít lekvárt.
Horváth István
„Egy kilót le kell szemezni, 3 deciliter vízzel felfőzni, aztán utána bele lehet tenni kívánság szerint cukrot meg citrompótlót, citromsavat feltétlenül. Nagyon finom lesz”
A sárgabarack kilóját 700, az őszibarackét 800 forintért kínálják. Kapható már magyar sárgadinnye és külföldi görögdinnye, de továbbra is népszerű a málna. A piros gyümölcs negyed kilójáért 350 forintot kér ez a zalai őstermelő.
Cserkuti József
„A vevők szemre vesznek. De aztán megkóstolják, akkor megduplázzák az adagot. Vissza is jönnek sokan. Nemcsak szép, finom is az idén a málna”
Friss zöldségekből sincs hiány a piacon: újkrumpli, hagyma, karfiol, salátafélék és zöldbab is kapható. Sokan keresik már a lecsónak való paradicsomot, paprikát és kelendő az uborka is, egy kiló 350 forintba kerül.
Szatmári Zoltánné
„Legyalulom savanyúságnak, de most kovászosnak. Negyedik üveggel teszek. Egy üveggel megesznek, 5 literes üvegbe teszem, belefér 2-2,5 kiló”
A gombaszezon még várat magára, tojás azonban mindig található a pultokon: darabjáért mérettől függően 30-50 forintot kérnek a kereskedők.
Hírek
Javában tart már a befőzési szezon
Érik a sárgabarack és kaphatók még a piros bogyós gyümölcsök is. Egyre többen keresik a kovászolni való uborkát és a lecsónak valót is - sokan a piacon szerzik be az alapanyagokat.