Hírek

Javában tart már a befőzési szezon

2018. június 28., 14:19

Érik a sárgabarack és kaphatók még a piros bogyós gyümölcsök is. Egyre többen keresik a kovászolni való uborkát és a lecsónak valót is - sokan a piacon szerzik be az alapanyagokat.

Javában tart már a befőzési szezon

Illatosak, ízletesek, mutatósak – roskadoznak a rekeszek a friss gyümölcstől. A májusi melegnek köszönhetően most szinte minden egyszerre érik. Több árus a hét közepén ki sem pakolt, ennek ellenére széles volt a választék a vásárcsarnokban.

Atmo 8:12 – 8:33

„A fekete ribizkét, a piros ribizlit. Ez mind enni. Nagyon finom apró magvas, sok vitamin van benne. Amellett nagyon finom a nektarin, sárgabarackot befőzésre, étkezésre. Ezek mind olyan dolgok, amiknek most van az idejük.”

Van, aki például a feketeribizliből készít lekvárt.

Horváth István
„Egy kilót le kell szemezni, 3 deciliter vízzel felfőzni, aztán utána bele lehet tenni kívánság szerint cukrot meg citrompótlót, citromsavat feltétlenül. Nagyon finom lesz”

A sárgabarack kilóját 700, az őszibarackét 800 forintért kínálják. Kapható már magyar sárgadinnye és külföldi görögdinnye, de továbbra is népszerű a málna. A piros gyümölcs negyed kilójáért 350 forintot kér ez a zalai őstermelő.

Cserkuti József
„A vevők szemre vesznek. De aztán megkóstolják, akkor megduplázzák az adagot. Vissza is jönnek sokan. Nemcsak szép, finom is az idén a málna”

Friss zöldségekből sincs hiány a piacon: újkrumpli, hagyma, karfiol, salátafélék és zöldbab is kapható. Sokan keresik már a lecsónak való paradicsomot, paprikát és kelendő az uborka is, egy kiló 350 forintba kerül.

Szatmári Zoltánné
„Legyalulom savanyúságnak, de most kovászosnak. Negyedik üveggel teszek. Egy üveggel megesznek, 5 literes üvegbe teszem, belefér 2-2,5 kiló”

A gombaszezon még várat magára, tojás azonban mindig található a pultokon: darabjáért mérettől függően 30-50 forintot kérnek a kereskedők.