Hírek

Javában szüretelik a levendulát a Holnap Háza és a Ma Háza Lakóotthonok kertjében

2024. június 24., 16:11

Javában szüretelik a levendulát a Holnap Háza és a Ma Háza Lakóotthonok kertjében. A Bádonfa utcai épületek udvarán a lakók, a gondozottak és önkéntes segítők szedik a virágot, hogy kézműves termékeket készíthessenek belőle. Idén az Esőemberke Alapítvány ismét meghirdette a Szedd Magad akciót, bárkit szeretettel várnak még a héten.

Javában szüretelik a levendulát a Holnap Háza és a Ma Háza Lakóotthonok kertjében

Elkezdte az Esőemberke Alapítvány a levendulaszüretet. Az autista lakóotthon mögött 220 tő lila virág nyílik, ezt már leszedték a lakók, a gondozottak és a segítők. A Ma Háza Foglalkoztatóközpont mögött lévő 70 tőt szüretelik éppen. A vágás után csokrokba gyűjtik a levendulát.

Szombath Gábor
“Most elkezdtük a levendulaszüretet, leszedtük a levendulát, a munkatársaim kötöznek, csomagolják, szépen egységesen, hogy szépen egységesen nézzenek ki, mi meg, én meg a Geri, a másik munkatársam aki velem szemben van, mi ketten levágjuk az aljukat, hogy szépen egységesen nézzenek ki, hogy nincs eltérés.”

A csokrokat aztán felkötözik a faház plafonjára, hogy szépen kiszáradjanak, és morzsolhatóvá váljanak. Kézműves termékeket állítanak elő belőle az autizmussal vagy fogyatékossággal élők. Többek között tea, illat- és álompárna is készül. Ezeket egész évben vásárokon és rendezvényeken kínálják. Az utóbbi években szedd magad akciót hirdettek a levendula szezonban, ez idén sincs másképp, mindenkit szeretettel várnak.

Süle Beáta - vezető, Ma Háza Foglalkoztató
“Ekkora területekkel, ennyi levendulával már a végén nem bírtunk, ez volt az egyik ok, a másik ok, hogy kicsit nyissunk a város felé, és fogadjuk a városban élőket és megmutassuk magunkat, hogy itt vagyunk, hogy dolgozunk, hogy az Esőemberke Alapítvány gyakorlatilag mivel foglalkozik, és nyilvánvalóan az intézményünket is meg lehet ilyenkor nézni.”

A szedd magad akcióra még a héten is várják a látogatókat a Bádonfa utcában hétköznap 8-tól 15 óráig, hétvégén pedig 13 és 16 óra között.