Hírek

Japán nap

2016. október 04., 16:57

Szushi, manga, karate, kimonó - ezekkel is találkozhattak a nyolcadik japán nap látogatói szombaton a sportházban. A Magyar-Japán Baráti Társaság szombathelyi tagozata ezzel a rendezvénnyel népszerűsíti a felkelő nap országának kultúráját.

Japán nap

Hagyományos japán kalligráfiával bárki leírathatta a nevét, ki lehetett próbálni távol-keleti ügyességi játékokat, de japán rajzfilm- és képregényfigurát, mangát is rajzolhatott az, aki elég ügyesnek érezte magát hozzá. Ezúttal is színes programokkal várták a japán kultúra iránt érdeklődőket a sportházba.

Schmitt Csilla - elnök, Magyar-Japán Baráti Társaság Szombathelyi Tagozata
"A japán kultúrában mindenki megtalálja azt, ami érdekli. Én a kimonókkal foglalkozom, másoknak a sport, karate, aikido, dzsúdó, szumó, a színpadon ezek közül sokat be is mutatunk, a zene, mint a taiko dob, az ikebana vagy a bonsai - minden érdeklődési körű embert meg tudunk érinteni én úgy gondolom."

A Magyar-Japán Baráti Társaság szombathelyi tagozata 2009-ben alakult meg, ez az országos szervezet 17 vidéki csoportja közül a legaktívabb. Tavalyhoz hasonlóan idén is ellátogatott a rendezvényre Kosuge Janichi, Japán magyarországi nagykövete, aki a két ország közötti szoros kapcsolatokról is beszélt. Példaként említette, hogy 150 zömmel elektronikai és autóipari területen tevékenykedő japán cég van jelen Magyarországon. Koczka Tibor a Japánban szerzett élményeiről is beszámolt.

Koczka Tibor - alpolgármester
"Egy fantasztikus országról van szó, és ha itt Szombathelyen csak egy kis kóstolót is kapunk ebből az országról, bízom abban, hogy sokan akár képzeletben, akár a jövőben el tudnak látogatni ebbe az országba."

Ezt a kisbabát, Kendét népviseletbe öltöztették: ilyen ruhát hordanak a kisbabák a száznapos ünnepségen. Ilyenkor ünneplik az elválasztást, az első szilárd táplálék adását, és fohászkodnak, hogy a csecsemő egészséges legyen.

Usui Sayaka
"A fiúnak szokott kék vagy zöld színű lenni, és ez pedig egy előke magyarul, és egy sapka is van."

Az érdeklődők betekinthettek a hagyományos teaszertartás előkészületeibe, és megkóstolhatták a különböző ízesítésű szushit is.