"Egy kiló csirkemellet legyen kedves. 1,10 deka maradhat?"
Ebben a szombathelyi húsboltban az év eleji áfacsökkentés hatására már most 2,5-szer annyi csirkehúst adtak el, mint tavaly ilyenkor. A tapasztalat szerint az ünnepek után mindig visszaesik a húsfogyasztás, ezt most, hogy olcsóbban adják a baromfit, kevésbé érzik az üzletben. A csirkemell például kilogrammonként 300 forinttal kerül kevesebbe, mint tavaly.
Hajszán Imre tulajdonos, Maci Húsbolt
Nálam maximálisan megkapják a vásárlók a csökkentett áfát. Gyakorlatilag 22 %-kal, vagy inkább többel levettem az árakat. Én odaadom a vásárlóknak. Ez úgy nyilvánul meg, hogy nyilvánvaló, hogy a drágább termékek, tehát a mell vagy a comb árát jobban levettem, a farhát, nyak árát egy picit kevésbé.
Egy korábbi felmérés szerint a magyarok húsfogyasztásának közel felét a baromfihús teszi ki, ez fejenként évi 25 kilogrammot jelent.
Mészáros Katalin
Mi sokat vásárolunk, mert a család többi tagja csak a csirkét eszi. Én örülök annak, hogy olcsóbb lett, mert minden héten 2-3-szor kell vennünk. Elég nagy a család.
Czigány Gabriella
Szoktunk csirkét venni. Csirkepörköltet, májat szoktunk, meg van kutyánk, annak szoktunk venni, ha valami olcsóbbat látunk, szárnydarabot. Örülünk neki, nyilván- 8.45 Mindenki örül.
A boltok árai között jelentős különbségek lehetnek. Ebben az üzletben kizárólag magyar baromfihúst árusítanak. A tulajdonos szerint ez az árban alig észrevehető, a friss magyar áru minősége viszont jobb az import húsénál.