A kondérokban rotyogott a toros káposzta, töltötték a hurkát, kolbászt, és sütötték a pecsenyét. Az alig több mint 200 lakosú Szarvaskend 4. alkalommal adott otthont az egész napos gasztrofesztiválnak. 19 csapat, köztük szombathelyi önkormányzat csapata is sertésből készült finomságokkal kínálta az érdeklődőket.
Lendvai Ferenc - önkormányzati képviselő
"A tavalyi verseny volt az első számunkra, mikor itt voltunk. Akkor mi voltunk a verseny sztárja, mert elfutott a malacunk. Az idei évben új böllérrel érkeztünk, úgyhogy tökéletesen, talán a leggyorsabban sikerült elvégeznünk az akciót."
A böllérverseny célja, hogy felhívja a figyelmet a sertéshúsból készült, adalékanyag-mentes ételekre, a magyar hagyományokra.
Marton Ferenc - alelnök, Vas Megyei Közgyűlés
"Aprófalvas szerkezet van, de sok helyen már elveszett ez a hagyomány. Egyébként a minisztérium foglakozik azzal, hogy hungarikummá tegye a disznóvágást. Ez a mai rendezvény ezen nagyon sokat fog lendíteni."
A rendezvény arra is lehetőséget adott, hogy a települések is bemutathassák értékeiket..
Kaczor Zsolt - polgármester, Győrvár
"Megpróbáljuk a mi kis településünket bemutatni turisztikai szempontból is. Van nekünk egy nagyon csodálatos főzőcsapatunk, akik több mint 30 fővel jöttek."
Hungarikumsátor és igazi mohácsi busók is színesítették a rendezvényt. Idén először pedig a Felvidék, Muravidék, Kárpátalja és Vajdahunyad is képviseltette magát.
Raffai Emil - polgármester, Székelykeresztúr, Erdély
Vas megyébe először is hoztuk a szívünket és lelkünket, azon kívül természetes, hogy nem jöttünk üres kézzel, népművészetünkből, mesterségeinkből egy kis ízelítőt hoztunk, amit ezen a standon meg lehet tekinteni és meg is lehet kóstolni.”
A zsűri döntése alapján a böllérversenyt Oszkó csapata nyerte, második helyen a NAV-Police, harmadikként pedig Ostfyasszonyfa végzett. Idén először ítélték oda az „Év böllére” címet a rábapatyi Desits Zoltánnak.