Ezt a kis zsák almát esti nassoláshoz viszi a családnak a toronyi vásárló. Évek óta ide jár, azt mondja, ízletes a gyümölcs.
Rácz István
“Fajtára nem tudom, hogy ez milyen alma, de nagyon finom almákat termel a Janzsó úr, évek óta kapcsolatban vagyunk, úgy mint majdhogynem kollégák is, meg vevő is, de nagyon jól dolgozik.”
Az idared és a pinova a legkeresettebb.
Janzsó László - őstermelő, családi vállalkozó - Szinese Major
“Most már nagyon sokan jönnek Szombathelyről is, aki csak a heti dagot viszi, aztán ez így valószínű, így fog menni, talán karácsonyig kitartunk a jelenlegi almakészlettel.”
A készlet felét már elvitték, a maradék a hűtőtárolónak köszönetően januárig is kitarthat. Itt megfelelő körülmények között tárolható a gyümölcs.
Nem érdemes egyszerre sokat hazavinni, mert a tároláshoz megfelelő páratartalom és viszonylag alacsony hőmérséklet szükséges. Ez egy nagyra nőtt idared alma, nem fér át a mérőeszközön, amivel az átagos, 70 mm körüli gyümölcsöt mérik.
“Normál, ezt lehet könnyen megenni egy embernek.”
Ez itt léalma, ebből almalé készül, de cefrének is viszik. Idén a sok csapadék miatt előjöttek a különböző gombabetegségek.
“A sok eső hatására varasodás volt a gombabetegségek közül a legjobban jelenlévő, ami egy ilyen foltot okoz az almán.”
Ettől még ehető és egészséges. A permetezés többnyire megvédi a gyümölcsöt, de a kiskertekben a legtöbb alma tönkrement.
ifj. Janzsó László - családi vállalkozó - Szinese Major
“Az idareden jelentkezett egy kis tavaszi fagykár, ez emiatt egy közepes termés volt, olyan 30-40 tonna hektáronként, a másik fajtánk a piova, azon jó termés volt, de viszont azt nehezebb volt megvédeni.”
A majorban idén nagyobb a forgalom a megszokottnál, mert itt túlélt az alma. Árat nem nagyon emeltek a tavalyihoz képest, tíz százalékot drágítottak, pedig negyven százalék lett volna indokolt. Az étkezési almát a piaci ár feléért kínálják.