Bár még javában tart a nyár, sokan már készülnek a hidegebb hónapokra: elkezdődött a befőzés és a savanyúságkészítés szezonja. A vásárcsarnok zöldséges standjainál nagy a forgalom, keresik a hagymát, káposztát, paprikát is.
Horváth Emil - árus
A káposztát, az ami először ilyenkor már lehet csinálni, hát a karfiolt is próbálják lesavanyítani, de az nagyon drága, mert import, magyar minimális van. Nagyon apró hagymákat viszik, amit megint üvegbe. A gyöngyhagymát viszik, amit megint hát jó kényelmetlen megpucolgatni, de nagyon finom, meg hát gyakorlatilag sóska, spenót amiből nagyon kevés van, de mindenki próbálja amennyit tud megcsinálni, mert télre, meg a paradicsomot befőzni, meg az uborkát ilyenkor.
A termés idén kiemelkedően jó volt, sok a zamatos zöldség, a magyar karfiol azonban besárgult, ezért nem sokat árulnak belőle, leginkább Olaszországból vagy Franciaországból importálják, magas az ára: egy fej 1000-1500 forint között mozog.
Horváth Emil - árus
Ez problémás, dehát én nem merem azt se mondani, hogy várjanak ezzel, mert most van az az időszak, hogy ezt is el kell egyben tenni.
A zöldségeket nemcsak elrakásra viszik a szezonban a vásárlók, friss salátát is szívesen készítenek belőlük.
Prieger Józsefné
“Például lereszelem, és úgy eszem meg, hogy salátának, amit az idén már nagyon sokszor csináltam, és abba szoktam paradicsomot, paprikát tenni, és akkor olyan mint a csalamádé, úgy néz ki, és nagyon finom, az ugye frissen. A télit meg ugye le kell forrázni, ki kell dunsztolni, az különbözően csinálják az emberek.”
Az árakon meglátszik, hogy bőséges az áru, viszonylag olcsón, 500 forint körül lehet kapni a lecsónak való paprika és paradicsom kilóját. A savanyúságnak ideális uborka kilója 900 forintba kerül.