Hírek

Ismét megelevenedik Szombathely római múltja, időutazásra hív a 23. Savaria Történelmi Karnevál

2024. július 12., 23:12

Ismét megelevenedik Szombathely római múltja, időutazásra hív a 23. Savaria Történelmi Karnevál. 28 helyszínen közel 400 programmal várják a látogatókat augusztus 22-től 25-ig. Az állandó elemek mellett újdonságokkal is készülnek a szervezők. A részleteket sajtótájékoztatón ismertették kedden délután a Történelmi Témaparkban.

Ismét megelevenedik Szombathely római múltja, időutazásra hív a 23. Savaria Történelmi Karnevál

A karnevál állandó és mégis mindig nyújt valami újat, ezért szeretik olyan sokan. Ilyenkor a legszebb arcát mutatja a város - fogalmazott a polgármester.

Nemény András - polgármester
"A karnevál olyan, mint az egyszer nyíló virágok. Három napig fog nyílni nekünk. Minden évben elérkezik, ekkor mutatja meg a város a sajátos szépségét."

Augusztus 22-től négy napon át 8 fő- és 20 kísérőhelyszínen 388 program várja a látogatókat. Újdonság lesz a Thökölyben felállított utcazenei színpad, a Kossuth 11. udvarán kialakított csendesülős, zenés helyszín, ahol kiállítás is nyílik majd, és idén először a Bloomsday-hez kapcsolódó murális festményeket is be lehet járni vezetett séta keretében.

A programok összefogással valósulnak meg - hangsúlyozta Horváth Soma, kultúráért is felelős alpolgármester - a főszervezők mellett kulturális intézmények, civil közösségek és az egyház is csatlakozik.

Bár a karnevál nem zenei, hanem történelmi fesztivál, minden évben jönnek neves zenekarok. Csütörtökön este a szokásoknak megfelelően a szimfonikusok nyitják a sort.

Grünwald Stefánia - ügyvezető, Savaria Turizmus Nonprofit Kft.
"Második nap az Európa Kiadó, akik egy korábbi generációk nagy kedvencei, de az utóbbi időben rendszeresen koncerteznek. Szombaton a Punnany Massif csap a húrok közé, vasárnap este pedig az Irie Maffia zárja a karneváli programfolyamot."

Érkezik mások mellett a Tabanka zenekar a Zöld-foki-szigetekről, ők még sosem léptek fel Magyarországon. Idén is lesz Folk Udvar, a Miraculumot keleti hangulat jellemzi.

A Történelmi Témaparkban táboroznak és bemutatóznak a katonai hagyományőrzők: visszatér a Legio Italica , akik tavaly debütáltak a karneválon, és minden eddiginél látványosabb műsorral készül a 30. jubileumát ünneplő Collegium Gladiatorium. A Gayer-parki gyermekhelyszínen sok-sok foglalkozással, koncerttel készülnek, a Wekingekkel lehet kenuzni a Gyöngyösön, a tűzoltók pedig ezúttal nem csak tüzet, de jeget is hoznak. A park esténként Thalia kertjévé alakul, három színdarabbal várják a felnőtteket.

A Zsidó Udvart a szombathelyi hitközség tölti meg programokkal. Főszerepben a hölgyek: fellép mások mellett Malek Andrea, Danics Dóra és Újvári Timi, valamint két színházi előadást is láthatnak az érdeklődők

A tizenéves korosztálynak szólnak a Belső Uránia udvar és a Bohém programjai. A Borok Utcájában kisszínpadot állítanak, és a Sörtéren is nívós produkciók kapnak helyet. Az Iseumban római szertartásokat lehet figyelemmel kísérni.

Sosztarits Ottó - intézményvezető-helyettes, Iseum Savariense
"Lesz templomnyitó szertartás, délután egy Isis hajózásának ünnepét megjelenítő jelenésünk, végül pedig egy templomzáró szertartás. Ezek között tárlatvezetések, tánc- és kulináris rendezvényeknek ad helyet az Iseum."

Táncos produkcióval készülnek a Dunai vízitündérek, illetve megismétlik a tavalyi, nagy sikerű Isteni gyümölcsök című sétát és kóstolót. Az OTP alatti régészeti bemutatóhelyen előzetes regisztráció mellett szerveznek vezetést magyar és angol nyelven. A karneválszínházi darab idén is a város múltjából merít. Rendezője Wimmer András, aki egyben látványtervező és zeneszerző is, a szereplők a Weöres Sándor Színház színművészei. Nyolc alkalommal adják elő a Vármegyeháza udvarán a Szombathelyi Szórakoztató Szupergálát, ami kifejező alcímet is kapott.

M. Kapornaki Rita - művészeti titkár, Weöres Sándor Színház
"Helyi érdekű zenés showműsor, ami merítkezik a város múltjából, a jelent is becsempészi a szerző, és kikacsint a jövő felé is."

Online már lehet jegyet váltani a karneválszínházba, a jegyiroda augusztus elsején nyit. A tüzes játékra és a felvonulási lelátókra is megkezdődött már a jegyértékesítés a webes felületen.