Hírek

Iparterületek születése és újjászületése - ez az 57. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem témája

2024. június 18., 22:43

Iparterületek születése és újjászületése - ez az 57. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem témája. A háromnapos konferencia ma vette kezdetét Szombathelyen. Építészek, várostervezők tartanak előadást az új iparterületek kialakulásáról és a rozsdaövezetek hasznosításáról. A programban ezúttal is szerepel helyszínbejárás, főépítészi fórum és hallgatói prezentációk.

Iparterületek születése és újjászületése - ez az 57. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem témája

A Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem a Vas vármegyei értéktár része - erről beszélt köszöntőjében Kondora Bálint, a vármegyegyűlés alelnöke, hozzátéve, hogy idén is fontos témát választottak a szervezők. Minden városban található olyan felhagyott ipari övezet, amelynek a hasznosítása fejtörést okoz az önkormányzatoknak és a tulajdonosoknak. Sárvárt hozta példaként, ahol két gyár rehabilitációja is zajlik jelenleg: a Sága a városon kívülre telepíti a termelést, a volt cukorgyár pedig turisztikai- és lakóövezetként születik újjá. A konferencián 13 előadás hangzik el, szakértők építészeti, ipari, katasztrófavédelmi és történeti szempontból vizsgálják a rozsdaövezetek újrahasznosítását.

Bakó Béla - igazgató, Vasi TIT

"Megnézünk olyan magyar és határon túli jó példákat is, hogy régi ipari létesítményekben milyen új funkciókat tudtak megvalósítani. Szeszgyár, ahol művésztér működik, ez egy győri példa, lesz régi leromlott dohánygyár Sepsiszentgyörgyön, ahol fesztivált hoztak létre, de az inotai hőerőmű fesztiválját is meg fogjuk vizsgálni. Természetesen Szombathely sem maradhat ki ebből."

Több előadás szól a Szent László király utcai volt EPCOS-telephely rehabilitációjáról, amelyekből kiderül, milyen tervek készültek, ebből mi valósult meg, és működtetés tapasztalatairól is beszámolnak az érintettek. A konferencia résztvevői el is látogatnak a területre, ahol az épületek egy része új funkciót kapott: 2020-ban cserkészházat és vívócsarnokot avattak. A rozsdaövezetek újrahasznosításán túl az új iparterületek születése is téma az idei konferencián. Szó esik arról, hogyan alakul ki és miként épül fel egy iparterület. Szombathely új, északi ipari parkját hozták példként, amit az 1995-ben felhagyott söptei lőtér területén alakítottak ki. Fokozatosan történik a telkek közművesítése, értékesítése, beépítése és a közlekedési insfrastruktúra kialakítása. Már több befektető is megtelepedett itt, a terület óriási lehetőségeket rejt magában a város számára.

Egri Balázs - okl. építészmérnök

"Ez egy abszolút kiugrási pont Szombathely számára. A határ közelsége, a hozzá csatlakozó gyorsforgalmi utak, a most készülő iparvágány, a repülőtér közelsége, egy nagyváros közelsége, ahonnan munkaerőt, fejlesztési potenciált lehet odavonzani, szerintem ez egy óriási lehetőség Szombathely számára. Azt gondolom, iparfejlődés szempontjából a következő 20 évnek mindenképpen a mozgatórugója."

A nyári egyetem szerdán regionális főépítészi konferenciával, csütörtökön pedig egyetemi hallgatók prezentációival folytatódik.