Hírek

Innovatív ötletek az oktatásban

2010. április 16., 17:04
A hazai közoktatás 21. századi szintre emelését szolgálja az a program, amely a modern technikai eszközök használatát támogatja. A tapasztalat azt mutatja, hogy a gyerekek szívesen alkalmaznák az új módszereket, a pedagógusok azonban tartanak tőlük - hangzott el azon a pénteki információs napon, amelyre elsősorban tanárokat vártak.
Innovatív ötletek az oktatásban


Ez az eszköz egy szavazó-szett. A diákok ezen keresztül válaszolhatnak a tanár kérdéseire, miközben ő az interaktív táblánál értékeli a megoldást és szervezi a tanóra menetét. Látja, hogy ki adott jó és rossz választ. Ezt az eszközt már több debreceni iskolában használják. Hasonló ötletet más iskola is kitalálhat, és ha két évig alkalmazza, részt vehet a TÁMOP-pályázaton.

Hedári Dóra - rajz-biológia tanár, Derkovits Ált. Isk.
"Megpróbálunk belülről is építkezni és új gyakorlatokat bevezetni. Nyitottak vagyunk mindarra, ami adaptálható."

Ha egy iskola példaértékű gyakorlati ötlettel és megvalósítási lehetőséggel áll elő az oktatási-nevelési módszereiben, és ezt más intézmények is átvennék, ezzel referencia intézménnyé vagy képzőközponttá is válhat - hangzott el a mai információs napon. Ezt az ún. jó-gyakorlatot az intézmények meg is vásárolhatják a másik iskolától, óvodától. Ez a lényege azoknak az uniós pályázatoknak, amelyekre a nyugat-dunántúli régió nyerte el a legnagyobb összeget az országban: több, mint 500 millió forintot. A projekt egyik lebonyolítója a Hálózatkoordinációs Központ.

Szakács Marcell irodavezető, Hálózat-koordinációs központ
"A visszajelzések vegyesek, de inkább pozitívak."

A kelet-magyarországi régió csaknem fél évvel a nyugati országrész előtt jár. Vas megyében egyre többen érdeklődnek az oktatásban alkalmazható innovatív ötletek iránt, ám a pályázat összetettsége miatt elkél a segítség számukra.

Tóth Edit projektmenedzser, Regionális Hálózatkoordinációs Központ
"Nagyon fontos, hogy minél előbb tudják, hogy ingyenes szolgáltatásként segítünk, hogy a TÁMOP 3.1-es programokban a jó-gyakorlatokban a legtöbb információt tudjuk adni."

A program első köre április 30-án zárul, ám az intézmények ezt követően is bekapcsolódhatnak a XXI. századi közoktatás programjába, egészen a projekt 2011. július 2-i zárásáig.