Hírek

Ilyen lesz a Szent Márton-kifli

2016. június 10., 17:16

Megszületett a döntés arról, hogy milyen ízvilágú legyen a szombathelyi Szent Márton-kifli. A nyertes péksütemény egészséges összetevőket tartalmaz; egyszerű, ugyanakkor ízletes; és a készítéséhez olyan alapanyagokat is felhasználtak, amivel akár a negyedik századi eleink is táplálkozhattak.

Ilyen lesz a Szent Márton-kifli

Péntek reggel a Szombathelyi Televízió munkatársai is az élelmiszeripari középiskola tanműhelyében kisütött kiflimintákat kóstoltak. A feladatunk - akárcsak más szerkesztőségek tagjainak - az volt, hogy válasszuk ki a legízletesebbet a négyféle péksütemény közül. Az újságírók véleménye összesen egy szavazatot ért, a másik tizenkettő voksot a város és az egyház vezetője, gasztronómiai szakemberek, közéleti szereplők adták le.  

Szalai Tamás - igazgatóhelyettes, élelmiszeripari szakképző iskola
“A győztes a 3-as számú lett, amiben pirított napraforgómag van, és teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt”

A kiválasztott darab lesz majd az új helyi termék, amit Szent Márton szülővárosával azonosíthatnak a  fogyasztók.

Grünwald Stefánia - ügyvezető, Savaria Turizmus NKft.
“Úgy, mint a pozsonyi kifli, annak a mintájára létezzen egy szombathelyi Szent Márton-kifli is, amit, hogy bárki, aki Szombathelyre jön, bármelyik pékségben meg tud vásárolni, meg tud kóstolni.”

A patkó alakban összefordított, egybekelesztett és -sütött kifli formai ötlete Aigner Géza plébánostól származik.

Puskás Tivadar - polgármester
“Én úgy gondolom, hogy messzemenően megfelel Szent Márton szellemiségének a mozdulat, amikor az értékünket megosztjuk a másikkal. Odaajduk a fél kiflinket a másiknak.”

A tervek szerint a Szent Márton-kifli a közétkezetésbe is bekerül, illetve boltokban is kapható lesz.