Péntek reggel a Szombathelyi Televízió munkatársai is az élelmiszeripari középiskola tanműhelyében kisütött kiflimintákat kóstoltak. A feladatunk - akárcsak más szerkesztőségek tagjainak - az volt, hogy válasszuk ki a legízletesebbet a négyféle péksütemény közül. Az újságírók véleménye összesen egy szavazatot ért, a másik tizenkettő voksot a város és az egyház vezetője, gasztronómiai szakemberek, közéleti szereplők adták le.
Szalai Tamás - igazgatóhelyettes, élelmiszeripari szakképző iskola
“A győztes a 3-as számú lett, amiben pirított napraforgómag van, és teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt”
A kiválasztott darab lesz majd az új helyi termék, amit Szent Márton szülővárosával azonosíthatnak a fogyasztók.
Grünwald Stefánia - ügyvezető, Savaria Turizmus NKft.
“Úgy, mint a pozsonyi kifli, annak a mintájára létezzen egy szombathelyi Szent Márton-kifli is, amit, hogy bárki, aki Szombathelyre jön, bármelyik pékségben meg tud vásárolni, meg tud kóstolni.”
A patkó alakban összefordított, egybekelesztett és -sütött kifli formai ötlete Aigner Géza plébánostól származik.
Puskás Tivadar - polgármester
“Én úgy gondolom, hogy messzemenően megfelel Szent Márton szellemiségének a mozdulat, amikor az értékünket megosztjuk a másikkal. Odaajduk a fél kiflinket a másiknak.”
A tervek szerint a Szent Márton-kifli a közétkezetésbe is bekerül, illetve boltokban is kapható lesz.