Kosárban hozzák fel a gyümölcsöt a tanterembe a második osztályos gyerekek a Derkovits Gyula Általános Iskolában. A hét négy napján van ilyen feladatuk reggelente, ugyanis az intézmény első hat évfolyamán így gondoskodnak mintegy kétszázötven tanuló helyes táplálkozásáról.
Szabó Márta - igazgatóhelyettes, Derkovits-iskola
“Kezdetektől, a mi iskolánk, amióta ez a program beindult, azóta részt vesz az iskolagyümölcs programban. Nagyon jónak tartjuk ezt, mert a gyerekek így rendszeresen gyümölcshöz jutnak az iskolában, friss gyümölcshöz, egészséges magyar gyümölcshöz.”
A teljes hétre szánt szállítmány egyszerre érkezik meg az intézménybe, de hétfőtől csütörtökig naponta osztják ki. Ezúttal hét rekesz körtét és almát kaptak a diákok, azonban év közben más gyümölcsökkel és zöldségekkel is megismerkedhetnek. Mind a szülők, mind pedig a gyerekek többsége örömmel fogadja a lehetőséget.
“Miért fontos, hogy mindennap együnk gyümölcsöt, zöldséget? Ricsi! Hogy egészségesek legyünk.”
A helyes táplálkozásról nemcsak órákon, hanem a program kapcsán a szünetekben is szó esik a 2./A osztályban. Jól ismerik már az őszi gyümölcsöket a diákok, és többségét szeretik is.
Kőnig Richárd
“Én minden gyümölcsöt szinte. Például a körtét, a zamata miatt, a szilvát, az almát, az epret, meg sorolhatnám tovább.”
Kerecsényi Gábor
“Például szőlő, aztán szilva, szamóca, őszibarack.”
A program a KLIK szombathelyi tankerülete által fenntartott iskolák mindegyikében működik, azonban a hetedik és nyolcadik osztályos tanulókat nem érinti. Ők a menzán elfogyasztott ebédhez kapnak időnként gyümölcsöt.