Spicces, mert tokaji aszú van benne, aminek viszont az alkoholtartalmát elfőzik, így gyerekek is megkóstolhatják. Respectus, mert az alkotó, Lakatos Pál így tiszteleg tanítómesterei előtt. Fügetortát választott idén Magyarország tortájának a Magyar Cukrász Ipartestület. Már 17. alkalommal hirdették meg a versenyt augusztus 20.-ára, Magyarország szimbolikus születésnapjára.
Mészáros Gábor - cukrászmester, tulajdonos, Mészáros Cukrászda
"Az országtorták között egy nem túl bonyolult. Én azt mondom, hogy a kevés néha több. Erre a tortára ez határozottan igaz. Jól vannak kitalálva a textúrák, sok összetevős, mindazonáltal pedig könnyen előállítható torta a cukrászatban."
A zsűri ilyenkor a hagyományos magyar ízekre kíváncsi, és a füge - mivel már nálunk is egyre elterjedtebb - megfelel ennek az elvárásnak. A tortát egy balatoni nyaraláson kóstolt fügefagylalt ihlette.
Mészáros Gábor - cukrászmester, tulajdonos, Mészáros Cukrászda
"A füge eddig a magyar cukrászatban elhanyagolt íz volt, ritkán találkozhatunk vele, de amikor zsűrizésnél slőzör kóstoltuk, az én benyomásom az volt, milyen iszonyatosan jó ez a textúra, kellemes és van ropogós textúrája is."
A spicces füge respectus egy mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás moussekrémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, mely kakaóbabtöretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé teszi igazán különlegessé az ízvilágot, melyet az akácmézes fehércsokis ganache és a diós sablé korong koronáz meg. Bonyolultnak hangzik, mégsem az. Ez fontos szempont, hiszen adott hétvégére nagy mennyiségben kell legyártani az országtortát, ezért egyszerűnek kell lennie. Nem túl édes, Mészáros Gábor szerint szeretni fogják a vevők. Holnap lehet megkóstolni először több száz hazai cukrászdában a spicces fügét, és az ország cukormentes tortájának választott, levendulával, fekete teával, áfonyával ízesített Kikelet fantázianevű desszertet is. A tapasztalatok szerint egyfajta gasztroturizmus épül már az ország tortáira, sokan több cukrászdában is tesztelik az újdonságokat. Az idei receptek év végétől lesznek nyilvánosak, addig csak az Ipartestület tagjai készíthetik el a finomságokat.