Húsvétra készülve már egyre többen sorakoznak a húspultoknál - egyelőre csak kevesen vásárolnak az ünnepekre. Várallai Károly fogyasztóvédő szerint különösen kell figyelni ilyenkor kitől, és mit vásárolunk. Alkalmi árustól soha ne vegyünk élelmiszert, a legjobb, ha megszokott boltokban vásárolunk.
Várallai Károly - elnök, Országos Fogyasztóvédő Egyesület Vas Megyei Szervezete
"Ilyenkor megjelennek ugyanis olyan kereskedők a különböző árusító helyeken, ami nem legális, csak alkalomszerűen készülnek fel és megpróbálják a vásárlókat minél olcsóbb termékekkel kínálni."
A rossz minőségű, nem megfelelően csomagolt áru pedig akár az egészségre is ártalmas lehet. Az emberek többsége tudatosan készül a vásárlásra, konkrét elképzelésük van, milyen húsvéti sonka kerüljön az ünnepi asztalra. Többnyire nem az ár a mértékadó.
Húsvét előtt az élelmiszerbiztonsági hatóság is elsősorban a pácolt, füstölt, főtt, és nyers húsételeket, édességeket és a tojásokat vizsgálja. Idén azonban nemcsak a kereskedelmi egységeket ellenőrzik.
Dr. Szamosfalviné dr. Papp Katalin - igazgatóhelyettes
"A termőföldtől az asztalig kell nyomon követni a termékeket, tehát az ellenőrzések ki fognak terjedni az élő állattelepek ellenőrzésére, itt konkrétan a sertéstelepek ellenőrzése van kiadva feladatként."
Azt vizsgálják, hogy milyen gyógyszereket, takarmányt kaptak az állatok. Ha kisebb mulasztást tapasztalnak akár a termelőknél, vagy a kereskedőknél, nem büntetnek rögtön.
Az előző évek tapasztalata az, hogy egyre kevesebb a minőségi probléma, jelölési hiba pedig már elenyésző. A mostani vizsgálatok április 4-ig tartanak.