Hírek

Húsvéti ételek biztonságosan

2016. március 23., 16:05

A sonkák esetében a víz, a só és az adalékanyagok mennyiségét is vizsgálja az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság a szokásos húsvét előtti ellenőrzéseken. A tojás, a kalács és az édességek minőségét ugyancsak kiemelten figyelik.

Húsvéti ételek biztonságosan

Már másfél héttel Húsvét előtt leginkább a hagyományos eljárással füstölt sonkákért álltak sorba a vásárlók a termelői piacon.

Sali Béláné
“Hát nézze a laza sonkákat könnyen észrevenni, ha sok benn a víz. Nem szárad ki. Arra figyelek oda, meg az ára, ugye annak más,  drágább.”

A jó sonka fél év múlva is fogyasztható és ugyanolyan finom. A csontos sonkát 5 hétig kell sóban tartani, a csont nélkülinek ennél kevesebb idő is elég.

Desits Zoltán - hentes,  Rábapatyi családi gazdaság
“Egy hagyományos eljárásnál egy hónap kell a sonka elkészítéséhez minimálisan, nálunk úgy csinálják, mi egy két hétig forgatjuk sóba, utána kap egy fűszeres páclevet, abba van egy tíz napig és utána öt-hat napig füstölő, akácfa fűrészporral füstölöm, és akkor szép lassan finoman meg van füstölve, és öt hét, mire ide kerül az asztalra igazából mihozzánk a piacra, el tudunk hozni egy terméket.”

A kalácsnak, a tojásnak és a sonkának is jogszabályban meghatározott minősági feltételeknek kell megfelelnie.

Szamosfalviné Papp Katalin - osztályvezető, Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság Vas Megyei Kormányhivatal
“Itt gondolok a sótartalmára, egy ilyen terméknek, ha esetleg valamilyen adalékanyagot használtak, mert gyors pácolt termék, akkor azoknak a mennyiségére, víz tartalmára. Vizsgáljuk a hagyományos füstöléssel készült termékeket is, hogy a karcinogén anyagok nem jelennek-e meg ezekben a termékekben. ”

A sonka mellett ebben az időszakban a tojásból fogy jóval több az átlagosnál.

“Csókolom, parancsoljon! Egy negyvenes tálcát kérek szépen!”

A termelőknek egy kódszámot kell feltüntetni a tojáson, mely alapján ellenőrizhető, hogy a tojó tyúkokat ketreces, mély almos vagy szabad tartásban tartják. A tojás minősége függ attól is, mivel etették a tyúkokat.

Nagy Richárd - őstermelő
“A kukoricának a színezőképessége az meglátszik a ságája színén, a frissesség meglátszik azon, hogy amikor felütik, akkor nem vizesen szalad szét a fehérje a tálba, tehát ő.. a friss tojást nehezebb megpucolni egy kicsit. ”

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a tojást 28 napon belül lehet felhasználni.