Az ellenőrzések célpontjait - ahogy ezt a szombathelyi éttermet is - szúrópróbaszerűen választották ki a hatóság munkatársai. Vizsgálják az élelmiszerek tárolásának, elkészítésének körülményeit, és a feketegazdaság kiszűrése érdekében a termékek nyomonkövethetőségét is, a szántóföldtől a tányérig. Amíg az élelmiszerbiztonsági felügyelő a raktárakban és a konyhában vizsgálja, hogy a szabályoknak megfelelően készülnek-e az ételek, addig hatósági állatorvos munkatársa a számlákat, a dolgozók egészségügyi könyvét, az ételhulladék elszállításának dokumentációját ellenőrzi.
Horváth Norbert - konyhafőnök
"Annyira szigorú az ellenőrzési rendszer, és a büntetési tételek, hogy nem érdemes kockáztatni. Ha a HACCP rendszer minden egyes elemével nem is értünk egyet, de mind nekünk, mind a vendégeknek nagyfokú biztonságot jelent."
A kiszabható bírság legkisebb összege 30 ezer forint, de a feltárt hiányosság mértékétől függően ennek akár több tízszerese is lehet. A hatóság munkatársai azt mondják, nem csak ebben az étteremben nem találtak problémát.
Dr. Csenárné dr. Berkes Piroska - hatósági állatorvos, élelmiszerlánc-biztonsági igazgatóság
"Folyamatos a javulás a vállalkozók részéről. Nem a hatóságot játsszuk. Nem a szankció az elsőgleges nálunk, ha hiányosságot találunk, először figyelmeztetünk. A fogyasztók érdeke is ezt kívánja, hogy a hibákat kijavítsák a vállalkozók."
Ezért utóellenőrzéseket is tartanak. A hatósági állatorvos azt mondja, a megyében eddig nem tártak fel kiugró szabálysértést. Bár korábban egy szombathelyi vendéglátóegységet közel egymillió forintra, egy állattartó telepet pedig még ennél is nagyobb összegre bírságoltak. A húsvéthoz kapcsolódó tavaszi élelmiszerellenőrzési akció április 6-ig tart.