Hírek

Hová vettek fel?

2010. április 23., 16:45
Legkésőbb hétfőn minden középiskolai jelentkező kézhez kapja a felvételi értesítőjét. Szombathelyen a 13 önkormányzati és 4 egyéb fenntartású középfokú oktatási intézményekben több mint 2300 helyet hirdettek meg.
Hová vettek fel?

Van, ahol nem jött össze az osztályindításhoz szükséges létszám, de van olyan is, ahol tízszeres volt a túljelentkezés.

A Kanizsai Dorottya Gimnáziumban négy osztályt indítanak a következő tanévben. Már minden jelentkezőt kiértesítettek: akiket felvettek és akiket nem.

Az angolos osztályba tízszer annyian, az angol-informatika osztályba pedig nyolszor többen jelentkeztek, mint amennyit fel tudnak venni. Ezekbe az osztályokba 4,8-as tanulmányi átlaggal lehetett bekerülni, de a többi szakon is 4,65 volt az elvárás alsó határa, ez 2 tizeddel magasabb, mint tavaly.

Módos Tibor - igazgató, Kanizsai Dorottya Gimnázium
"Az idei tanévben 483 tanuló jelentkezett a KDG-be, és első körben 128 tanulót vettünk fel."

Az iskolától nem csak azok kaptak elutasító határozatot, akik nem feleltek meg a követelményeknek, hanem azok is, akik más intézményt jelöltek meg első helyen, és oda felvették őket. A gimnáziumokban volt a legnagyobb túljelentkezés, de népszerűek voltak a szakmát adó képzések is.

A Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakképző Iskolába idén közel 10 %-kal több fiatalt vehettek fel a tavalyinál.

A szakiskolai szakmacsoportokban három osztályt indítanak. Ezekre akkora volt az érdeklődés, hogy a maximális létszámmal indítják az osztályokat. A szakközépiskolai képzésre valamivel kevesebben jelentkeztek.

Balogh Gabriella - igazgató, Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakképző Isk.
"A gépészetre és a kiadványszerkesztőre még van hely. Sláger a korábbi évek gyakorlatának megfelelően az elektronikai szakmacsoport. Ott a maximális létszámmal indulunk."

Az igazgatónő azt mondja, Szombathelyen három középiskolában is képeznek gépészeket, így ezen a szakon az erős konkurencia miatt maradtak náluk egyelőre üres helyek. Az új, kiadványszerkesztő szakot pedig még be kell járatni. Ebben az iskolában 27 jelentkezőt utasítottak el, mert nem felelt meg a követelményeknek. A határozat kézhezvételétől 15 nap áll a szülők rendelkezésére, hogy jogorvoslati, vagy méltányossági kérelmet nyújtsanak be. Ezt a város jegyzője bírálja el.