Egy gyönyörű nyári vargányát mutat ez a férfi. Hatalmas kosárral érkezett a gombavizsgálóhoz, mindet Ják környékén szedte. Nagy részét szárítva teszik el télire, de panírozva fagyasztóban is eláll, rántani szeretnék. Ismeri a fajtákat, de jobb a biztonság.
Tóth György
“Ez a sor ez volt másfél órás körülbelül, igen, én elég sokszor szoktam elmenni gombászni, bár bevallom, idén most voltam először, mert várni kellett ezt a nagy esőt, de a héten még szándékozom kimenni, ez egész biztos, szerencsés voltam, mert elég sok vargányát szedtem, molyhos tinórut, érdes tinórut, piruló galócát, ennek a neve elég furcsa, de nagyon finom gomba, rántani kell.”
Ekkora volt ma reggel a sor a gombavizsgálók előtt. A hosszú várakozási időnek nem örülnek az emberek, de a helyzet így is jobb, mint másutt - mondja az igazgató, aki kollégáival együtt adminisztrációval segíti a gombavizsgálók munkáját.
Polákovics Marietta - ügyvezető igazgató - Szombathelyi Vásárcsarnok
“Kedden, pénteken, szombaton és vasárnap vagyunk nyitva, ezen a héten a különleges időjárásra tekintettel csütörtökön is nyitva vagyunk, úgyhogy jöhetnek vizsgáltatni a gombát. Sajnos országszerte tapasztalható, hogy gombaszakértőkhöz hiány van, ezt jeleztük is már felsőbb szinten, a környező megyeszékhelyeken a vásárcsarnokokban kevesebb napon áll rendelkezésre ingyenes lakossági gombavizsgálat.”
A gombagyűjtés szabályait érdemes ismerni. Kosárba érdemes szedni, de tárolni jól szellőző helyre kell kitenni. Késsel kell kiemelni a földről A tönkjével együtt kell szedni a gombát, gallérral, bocskorral együtt - így lehet egyértelműen beazonosítani.
“Dióízű galambica, ezek penészesek.”
Ezek elvileg ehető gombák, de tönkrement, gyomorbántalmakat okoz, szinte az egész ment a kukába. Ha sokáig tárolják például kosárban, a levegőtlenség miatt megromlik. Ebben a kupacban öreg, beteg gombák voltak, ezeket sem szabad már megenni - mondja a szakember. A vargányából néhány kukacos, inkább szárítva fogyaszthatók.
Schmidt Dávid - botanikus, gomba szakellenőr
“Ezek gombalegyek és gombaszúnyogoknak a lárvái, és azok nagyon hamar belekerülnek a húsba, összevissza rágják, és amikor bizonyos mennyiség van belőlük, akkor már étkezési célra nem javasoljuk őket.”
A sötét érdes és molyhos tinóru mellett a galambgomba a leggyakoribb. A mezőkön a szegfűgombából van dömping, ebből szinte mindig leves készül.
Schmidt Dávid - botanikus, gomba szakellenőr
“Ez a gombahullám ez a hatalmas eső hatására alakult ki, úgy tűnik, hogy a csiperkék, tehát a mezőn, a réti, fátlan élőhelyeken főleg a csiperkék, ezen belül a karbolszagú csiperke a leggyakoribb, az erdőszéli csiperke, ami ehető, a karbolszagú az nem ehető, tehát ezek a sárguló csiperkék, az erdőben, tölgyesekben pedig a nyári és az ízletes vargányát hozzák.”
A gombagyűjtés szabályairól és a gombavizsgáló nyitva tartásáról szórólapokon, valamint a piac közösségi oldalán és honlapján lehet tájékozódni.