"Itt van a teljes termés már kiválogatva, az étkezési minőség."
Horváth László és felesége, Teruska zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozik. Gazdaságukat Sében vezetik, most ide tekinthettek be azok, akik kíváncsiak voltak, hogyan is dolgoznak a helyi termelők. A raktárban zsákokban áll már a krumpli, a vörös- és lilahagyma is.
"Az nem fagy meg. A takaró azért rajta van, hogy ne csírázzon ki, de mínusz tíz fokban is itt van."
A házaspár másfél hektáron zöldséget, 1-1 hektáron pedig burgonyát és gabonát termel. A termés jó részét már betakarították, a sárgarépa és a paszternák van még kint a földeken.
Az érdeklődők megnézhették, hogyan válogatja a gép a burgonyát.
Horváth Lászlóné Teruska, termelő
"A burgonyát azt betakarítottuk, hát most annak a válogatását megtekinthetik, a kistraktorunkon lehetne traktorozni, aztán a burgonyaszedőgépet is a férjem megmutatja, aztán készültem, egy kis sütőtököt sütöttem, krumplit sütünk most itt helyben, aztán a cékla amit mi termeltünk, az tegnap lett kipréseltetve Oszkón, azt meg lehet kóstolni itt minálunk.
Az ültetvényeket rendszeresen öntözik.
"A faluban sok helyen kiszáradtak a százéves ásott kutak, nálunk ilyen probléma nincsen, tudok öntözni egész évben."
Termékeiket piacon értékesítik. Állatokat is tartanak, a selejtes zöldséget például a mangalicák elé vetik. Az érdeklődők láthatták a malacokat, illetve megismerkedhettek azzal az öt macskával is, amelyek a Horváth család gazdaságában töltik mindennapjaikat. Még a kistraktort is lehetett vezetni, volt is, aki kipróbálta.
Pomper Mónika
“Kíváncsi voltam, a helyi termelők hogy dolgoznak itt például Sében, és kínálkozott a lehetőség, hogy felüljek a traktorra, hát ilyen még nem volt az életemben, úgyhogy muszáj volt kipróbálni. Legközelebb is jövök.”
A Horváth-házaspár a program végén finomságokkal kínálta a jelenlévőket. Lehetett kóstolni kétféle sütőtököt, illetve helyben sütött burgonyát is. A program Európai Uniós támogatással valósult meg.