Hírek

Hímestojás, csokinyúl, sonka, tojás és barka: húsvéti lázban ég a Vásárcsarnok

2023. április 10., 12:37

Hímestojás, csokinyúl, sonka, tojás és barka: húsvéti lázban ég a Vásárcsarnok. Rengeteg a vásárló az utolsó napokban, sokan most kezdték el beszerezni a húsvéti menü hozzávalóit. A szombathelyiek ünnepi asztalára a hagyományos ételek kerülnek idén is.

Hímestojás, csokinyúl, sonka, tojás és barka: húsvéti lázban ég a Vásárcsarnok

Nagy a forgalom a Vásárcsarnokban, javában tart a húsvéti ünnepi készülődés. Hagyományos ételek kerülnek az asztalra: sonka, tojás, kalács, torna - ezeket keresik a vásárlók.


Erdélyi Zoltánné
“Családi körben szoktuk ünnepelni a húsvétot. A reggeli a lényeg ilyenkor, hát akkor a szokásos sonka, főtt tojás, reszelt torma kerül az asztalra, és természetesen még a kalács is.”

Csidár Péterné Rita
“A megszokott dolgokat szoktam ilyenkor is elővenni úgymond és felhasználni, igazából nem is az ajándékok a lényegek, hanem a szeretet és a meghittség, a beszélgetések a családi körben, ezek nagyon fontosak, persze a hozzávaló az amit fogyasztunk, az is nagyon fontos. Szeretetben és egészségben teljen, így legyen ez minden családnál azt kívánom ebben az évben is.”

A húsvéti sonkát a legtöbben már beszerezték. Kilója 3000 forintnál kezdődik, ami nem sokkal magasabb a tavalyi árnál. A kalácsot azonban sokan az utolsó pillanatban vásárolják meg, hogy minél frissebben kerüljön az ünnepi asztalra. A pékség előtt hosszú sor állt. Bár ma már sokan igazi tojás helyett műanyagot festenek, legtöbben mégis tartják a hagyományt. A sonka mellé ilyenkor főtt tojás dukál, ezért is fogy több belőle.

Gergácz Péter - termelő
“Nagymértékben megnő a vásárlók száma, bár most is főleg azok jönnek, akik egész évben kijárnak ide a vásárcsarnokba, de észrevehetően többen vásárolnak. A fiatalokat hiányolom.”

Van olyan árus, aki kézzel készített ajándékokkal kedveskedik a vevőinek. Kalauz Katalin nyuszinak öltözött, hogy jó kedvre derítse a vásárlókat.

Kalauz Katalin - árus
Nagyon örülök ennek a húsvéti időszaknak, elsősorban sikerült beöltöznöm, amit hogyha jönnek a vásárlók egy kis mosolyt tudok varázsolni az arcukra, és már ezért megérte, de egyébként barkával, aztán ami ilyenkor jobban megy, még a lekvárok közül a sárgabarack lekvár.

A barka csokorban 300 ft-tól beszerezhető. A standoknál szebbnél szebb asztaldíszeket is kínálnak, és sokféle csokinyuszi közül lehet válogatni. Nagypénteken zárva lesz a piac, szombaton hajnali 5-től 13 óráig várják a vásárlókat. Az árusok akkor számítanak még egy utolsó nagyobb rohamra.