Hírek

Hétköznapokon és szombaton 9 és 10 óra között élelmiszert osztanak

2024. augusztus 21., 09:13

Hétköznapokon és szombaton 9 és 10 óra között élelmiszert osztanak az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület szombathelyi központjában. Az egyik multinacionális vállalat és az Élelmiszerbank együttműködésének köszönhetően több, mint 120 család részesül az adományokból.

Hétköznapokon és szombaton 9 és 10 óra között élelmiszert osztanak

Magyarországon évente csaknem 2 millió tonna élelmiszerfelesleg keletkezik. E felesleg megmentése fontos társadalmi feladat. Szombathelyen az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület az Élelmiszerbankkal és a Penny áruházzal együttműködve összegyűjti a felesleget, hogy a Semmelweis utcai központban az önkéntesek segítségével külön csomagokat állítsanak össze az egyesületi tagoknak.

Lukácsné Gombos Anett
“Hatan vagyunk, tehát négy gyerkőc van, de van egy nagymamám - ő is velünk él -, meg szoktunk adni testvéremnek, szüleimnek belőle, a gyerekeknek, ugye barátnők vannak, ők is… jut nekik is bőven, úgyhogy… elég bőséges szokott lenni ez az adomány.”

Szerdán reggel gomba, alma, zöldségek, pékáru és feldolgozott élelmiszer is érkezett a központba. A körülbelül 600 embert ellátó szombathelyi egyesületbe folyamatosan jelentkeznek új tagok.

Iván Andrea
“Több program van, akár kulturális, akár társadalmi vagy szociális programok vannak, úgyhogy reméljük akkor, hogy mi is be tudunk kapcsolódni majd, mert hát ugye, vannak szerepek, amiket lehet vállalni önkéntes alapon, segíteni az egyesületnek, úgyhogy reméljük, hogy mi is tudunk csatlakozni a magunk módján.”

A már 35 éve működő egyesület több, mint 10 éve folytat ételmentő, ételosztó tevékenységet. 

Baltavári Andrea - vezetőségi tag, Alpokalja Nagycsaládos Egyesület
“Hétfőtől szombatig - tehát vasárnap már nem - minden reggel elhozzuk a megmaradt árut, és azt behozzuk ide az egyesületbe, és azt szétosztjuk éppen annyi család között - mondjuk 4 vagy 6 család között -, amennyit kapunk, mert ez változó. Hol többet, hol kevesebbet kapunk, és ezt szétosztjuk a családok között, és ők bejönnek olyan 9 órára, és 9 és 10 között megkapják és viszik el egy ládányi élelmiszert.”

Az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület tevékenysége szerteágazó. A közelgő Savaria Történelmi Karneválon is megjelennek majd: három szombathelyi segélyszervezetnek adományoznak élelmet az eseményen.