Hírek

Harmadik alkalommal nyílt élőgomba- és gyógynövény kiállítás a Vásárcsarnokban

2024. október 16., 16:30

Harmadik alkalommal nyílt élőgomba- és gyógynövény kiállítás a Vásárcsarnokban a Szombathelyi Gomba-, és Gyógynövénygyűjtő Klub jóvoltából. Közel 200 fajjal ismerkedhettek meg az érdeklődők, köztük előre bejelentkezett óvodás és iskolás csoportok.

Harmadik alkalommal nyílt élőgomba- és gyógynövény kiállítás a Vásárcsarnokban

Az őszi esős időjárás kedvez valamennyi gyógynövény- és gombafajnak, javában tart a szezon. A piacon két napon keresztül mintegy 200 fajjal ismerkedhettek meg az érdeklődők egy kiállítás keretében, amit a Szombathelyi Gomba-, és Gyógynövénygyűjtő Klub a Vásárcsarnokkal közösen szervezett.

Polákovics Marietta - igazgató, Szombathelyi Vásárcsarnok
- Edukációs sétákat tervezünk évről-évre a gyerekeknek, hisz nagyon fontosnak tartjuk, hogy a lakosságot minél szélesebb körben tájékoztassuk a gombagyűjtés szabályairól, a gombák felismerhetőségéről, tudják, hogy melyik az ehető, feltételesen ehető, nem ehető, mérgezett illetve a védett gombafaj. A Szombathelyi Gomba-, és Gyógynövénygyűjtő Klub keresett meg minket három évvel azzal a kéréssel, hogy biztosítsunk helyszínt a kiállításuknak, melynek nagy örömmel tettünk eleget és immáron harmadik éve találhatók ők meg itt a kiscsarnokban.

A piacra betérők közül többen is megálltak és csatlakoztak a nézelődőkhöz. Szerdán délelőtt egymást érték a óvodás és iskolás csoportok. Két nap alatt több, mint 300 gyereket fogadtak. Csodálattal nézték a különleges kalaposokat, köztük a mesékben gyakorta ábrázolt “mesegombát”, a légyölő galócát.

"Piros gomba! Piros gomba!"

A gomba-, és gyógynövénygyűjtő klub feltett szándéka, hogy minél korábban megismertessék a gyerekekkel az ősz kincseit. A gombákat megérinthették, megszagolhatták, a gyógynövényekből készült teákat pedig meg is lehetett kóstolni.

Kiss Sándor - vezetőségi tag, Szombathelyi Gomba-, és Gyógynövénygyűjtő Klub
- A gyerekek érdeklődése óriási, meglepett engem, hogy sokszor az óvodás gyerekek élénkebben érdeklődnek, sokkal figyelmesebbek, mint az iskolások - ott már azért a fiúk egy kicsit izgékenyebb-mozgékonyabbak - viszont nem lehet elég korán kezdeni. Én mindig rá szoktam kérdezni a csoportoknál, hogy "na gyerekek ki volt már erdőn, ki látott már erdőn gombát? Ugye milyen sok szép faj van?! Milyen változatos a színviláguk, illatanyaguk" és el lehet velük beszélgetni.

A klub tagjai készséggel válaszoltak a kérdésekre is. Tárt karokkal várják az újonnan csatlakozó tagokat, a közös túrázások, eszmecserék mellett rendszeres előadások színesítik az egyesület programját. A Vásárcsarnokban a gombaszezon végéig továbbra is szerda kivételével valamennyi napon ingyenes gombavizsgálatot tartanak.