Ropog a tűz a kemencében - sül a karnevál egyik legnépszerűbb finomsága, az igazi magyaros, hagymával, szalonnával megszórt kemencés langalló, hagyományos nevén kenyérlángos.
Simon Kálmán
“Hát a kenyérlángos az egy nagyon régi történet. Amikor a pékek a kemencét felfűtötték, és miután nem tudták, hogy milyen meleg, és nyilvánvalóan a tésztát bedagasztották má raddigra, a kenyérnek való tésztát bedagasztották, akár kovásszal csinálták akár csak élesztővel, akkor megnézték, hogy milyen meleg a kemence, és lecsíptek egy darabot ebből a kész tésztából, és vagy az elején amikor a kemence olyan volt , hogy nem tudták , hogy milyen meleg, kihúzták egy kicsit olyan lángos formára vagy azt mondanám ilyen lepény formájúra és megsütötték és megnézték , hogy hogy működik a kemence.”
A vásári forgatagban, füstölt csülkök és sültkolbászok széles választékából válogathattak a húsimádó karneválozók. Nagy volt az érdeklődés a klasszikus juhtúrós lepény mellett az úgynevezett vasalós lepény iránt is.
Nyilas Dániel
“Egy újhagymás kefíres kelttészta az alapja, és ezt két féle variációba lehet nálunk kérni, van egy csirkés, currys grillfűszeres csirkemellet rakunk bele, tejfölös, sajtos csemegeuborka alapot. Iletve van egy csülkös verziója, hagymás, fokhagymás pácban megsütve és ezt mustárral, sajal ,illetve lecsós savanyú káposztával sütjük.”
A húsos étkek mellett nem volt hiány sajtkészítményekből sem. Ennél a standnál például bőséges kínálat volt a különböző ízesítésű és állagú tejtermékekből. Az édesszájúak is megtalálhatták a kedvükre valót. A legkeresettebb a kürtőskalács és a kézzel nyújtott rétes volt, készítésük fortélyait is elleshették a karneválozók.
Hírek
Gasztronómiai csemegék a karneválon
A Fő téren és a Thököly Imre utcában a sok kézműves termék mellett, számos stand csábította gasztronómiai ínyencségeivel az érdeklődőket. A választékból mindenki megtalálhatta a kedvére valót.