A fesztivál gyakorlatilag már szerda reggel elkezdődött, hiszen már akkor levágtak 5 mangalicát. Erről az őshonos fajról tudni kell, hogy a házi sertésnél lassabban nő és gyarapodik, kisebb és szőrösebb, de a húsa finomabb, sőt, a zsírja ajánlott az egészségesebben tápálkozóknak is.
A mangalicából készült finomságokat is megkóstolhatták az érdeklődők Szarveskenden, a győrváriak sátrában. Ezzel az újdonsággal is színesítették a gasztronómiai felhozatalt a szervezők.
Marton Ferenc - alelnök, Vas megyei közgyűlés
"A másik célunk pedig az volt, hogy a Kárpát-medence ételeit mutassuk be, szerintem az is sikerült, ugyanis Muravidékről, Felvidékről, Vajdahunyadról, Székelyföldről érkeztek vendégeink és nagyon érdekes és jó ételeket készítenek."
Nemcsak a határontúli magyarság képviseltette magát szép számban, hanem a megye testvértartományából, Imeretiből is érkezett gasztronómiai delegáció.
Zaza Kandelaki - Grúzia magyarországi nagykövete
"3 éve szövődnek testvérvárosi és tartományi kapcsolataink Szombathellyel és Vas megyével. Különleges és hagyományos ételekkel is készültünk, örömmel látom, hogy nagy az érdeklődés az ételeink iránt. Fontos állomása ez kapcsolataink épülésének, hiszen a magyar kormány is egyre jobban nyit - gazdasági értelemben - Georgia felé."
A szombathelyi városvezetés sátrában Lendvai Ferenc tanácsnok vállalta magára a konyhafőnök szerepét, de ellátogatott a fesztiválra a polgármester is.
Puskás Tivadar - polgármester, Szombathely
"Ezek a gasztronómia fesztiválok, a szarvaskendi fesztivál is, ezek azt hivatottak feleleveníteni, hogy milyen hagyományai voltak ennek a dolognak egyszer, másodszor meg mindig arra emlékezetet bennünket, hogy a gyökereink azok itt a Kárpát-medencében vannak."
Összesen 22 sertést dolgoztak fel. Nagy volt a sürgés-forgás a pavilonokban, gombostűt sem lehetett leejteni a tanyán. Készült a töpörtyű, a véres hurka, sercegett a parázs felett a májas hurka, és hatalmas karikákban sültek a kolbászok. Az ízletes oldalasok mellett természetesen a toros káposzta se maradhatott le a gasztrofesztivál étlapjáról. A hidegre való tekintettel a böllérek fokozottan figyeltek a megfelelő folyadékbevitelre, testhőmérsékletük megfelelő szinten tartására. V. Németh Zsolt államtitkár úgy fogalmazott, a disznóvágás mindig is ünnep volt a vidéki emberek számára.
V. Németh Zsolt - hungarikumokért felelős államtitkár
"Nem véletlen ezért, hogy szeretjük, hogy együtt van a család az asztal körül és a disznóvágás hagyománya úgy változott, kimondhatjuk: új hagyomány lett, ahogy eltűntek az udvarokból a disznók, úgy lett közösségi üneppé a disznóvágás."
A versenyen a zsűri pontszámai szerint a szengotthárdiak, a vajdahunyadiak és a katasztrófavédők készítették a legízletesebb disznóságokat. Ezek egy részét a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság intézményeinek ajánlották fel.
Hírek
Gasztro-verseny Szarvaskenden
Ötödik alkalommal adott otthont a szarvaskendi Szabó Tanya annak a gasztronómiai versenynek, amely idén már nemzetközivé nőtte ki magát. Érkeztek vendégek többek között Erdélyből, a Muravidékről és a georgiai testvértartományból is. A szombathelyi önkormányzat is állított csapatot. A Kárpát-medencei böllérverseny több mint 3000 vendéget vonzott hétvégén.