Kutrovics Ferenc uborkát válogatott a piacon. Kovászos uborkát készít belőle a családjának.
Kutrovics Ferenc
“Kapor alul, meg van mosva az uborka, négyfelé bevágva, fokhagyma egy két ilyen nagy fej, babérlevél, feketekömény vagy bors egészben, tetejére még kaprot teszet, és a szárított sark kenyeret megpirítom sárkánnyal és akkor az a pirított íz még belejön, és az tökéletes.”
Szezonális zöldségekkel és gyümölcsökkel vannak tele a vásárcsarnok standjai, szívesen válogatnak a vásárlók. A paradicsom és paprika kilója 500 forinttól, az uborka pedig 390 forinttól kapható. A magyar dinnye kilója 600, barack 1500 forint körül mozog.
Toldi Brigitta - őstermelő
“Hát a barack ugye kevés van idén, az magasabb áron van, uborkát azt nem emeltünk. A többi szerintem olyan változó.”
A drágulás egyik oka, hogy kevesebb gyümölcs terem. A vásárlók a megemelkedett árak miatt most leginkább csak fogyasztásra vásárolják, de azért akadnak még olyanok, akik befőttet készítenek a szezonális finomságokból.
Rodler Béláné
“A sárgabarackból természetes, hogy baracklekvárt készítünk, aztán eperből is csináltunk. Az idén nem volt meggy, tehát nem tudtunk, ami van, azt azért elrakjuk.”
Már igényelhető a piaci utalvány, amit jövedelmi viszonyoktól függően kérhetnek a hátrányos helyzetű szombathelyi családok. A kuponokat 500 és 1000 forintos címletekben adják ki, legfeljebb 30 ezer forint értékben. Bővebb információ a Városháza ügyfélszolgálatán, valamint a szombathely.hu weboldalon.