Hírek

Felújítási munka folyik a horvát iskolában

2024. augusztus 21., 09:18

Felújítási munka folyik a horvát iskolában. A második emeleten cserélik a villanyvezetékeket és a beltéri ajtókat, valamint átalakítják a kémia szaktantermet. Új bútorzatot vásároltak, és lassan a könyvtár is elnyeri a végső formáját. Jövőre szeptemberben már gimnáziumi osztályt indítanak.

Felújítási munka folyik a horvát iskolában

Javában tart a munka a horvát iskola épületében. Betonozáshoz készülődnek éppen, a második emeletre kell feljuttatni az anyagot. Ezen a szinten vannak a 7. és 8. osztályosok termei, a könyvtár és a kémiaterem is. Már tavaly elindult a folyamat, akkor 15 millió forint állami támogatásból felszabadították az emeletet, elkészültek a vizesblokkok és részlegesen felújították a termeket.

Paukovicsné Horváth Edit - igazgató, Mate Mersic Miloradic Horvát Óvoda, Ált. Isk. és Gimn.
"Az idén szintén kormányzati támogatásból, 40 millió forintból a villamosvezetékek és a beltéri ajtók cseréje történt meg, és ami nagyobb falat, az a kémia szaktanterem biztonságossá tétele, az előírásoknak való megfelelés követése."

A kémiateremben feltörték az aljzatbetont, új vízvezetékeket fektettek. Hamarosan bekötik a tanulói modulokat, és helyére kerül a vegyálló padozat. A villanyszerelés szinte teljesen befejeződött, cserélték a vezetékeket, kapcsolókat, a folyosón a lámpatesteket is, és új beltéri ajtókat építettek be.

"Saját készítésű bútor, az egyik portásunk alapfoglalkozása asztalos, és ő készítette el a tavasszal."

A könyvtárat is elkezdték berendezni. Az anyaországból 8000 eurós támogatás érkezett, amiből horvát nyelvű könyveket vásárolnak, a szomszéd helyiségben pedig egy foglalkoztatót alakítanak ki. (11:36) Az énekteremben pedig helyére került a zongora, amit ajándékba kaptak, egykor Kocsis Zoltán is játszott rajta. A gyermeklétszám folyamatosan bővül: az óvodában 40 fővel számolnak és 15 elsőst fogadnak szeptember 2-án.

Paukovicsné Horváth Edit - igazgató, Mate Mersic Miloradic Horvát Óvoda, Ált. Isk. és Gimn.
"Idén vagyunk ötévesek és az idén megkaptuk az engedélyt, hogy ősszel már a gimnáziumba jelentkezőkkel is foglalkozzunk, tehát jövő szeptemberben már gimnáziumként is fogunk működni. A felmenő rendszernek megfelelően nálunk minden évben történik valami."

Megérkeztek az új bútorok is, a felső tagozatosoknak egyszemélyes padokat rendeltek, egyelőre a földszinti aulában várják, hogy befejeződjön a felújítás. Az utolsó héten következik a nagytakarítás, amibe a kivitelező mellett az iskolai dolgozói és a szülők is besegítenek. Az első tanítási napra már minden tiszta és rendezett lesz.