Hírek

Félmilliárd egyetemi fejlesztésekre

2010. február 23., 13:54
Ötmilliárd forintot fordíthat fejlesztésekre a Nyugat-magyarországi Egyetem, ebből több mint 500 milliót a Savaria Egyetemi Központ költhet el. A természettudományi és a műszaki képzés korszerűsítését szolgálja a pénz.
Félmilliárd egyetemi fejlesztésekre

A földrajz-kőzettudományi intézet volt számítástechnikai laboratóriumában a gépek elavultak, így jelenleg módszertani laboratóriumként funkciónál a helyiség, mondja Veress Márton dékán. Ez a helyiség is meg fog újulni, egy kőzettani laboratóriummá fog alakulni.

És ez csak az egyik helyiség, amit átalakítanak majd a következő hónapokban. Új mechanikai, mechatronikai, talajtani laboratóriumot is kialakítanak, de megújul a szerves kémiai labor is. Még a 80-as évek elején építették azt az épületrészt, ahol a természettudományos képzés folyik, itt vannak a vizsgálati helyiségek is. Az elmúlt három évtizedben csak kisebb fejlesztések voltak, nagyobb, egységes korszerűsítés nem történt.

Prof. dr. Veress Márton, dékán
"Nemcsak saját, hanem alapkutatások is fognak folyni a laboratóriumokban, megrendelésre alkalmazott kutatások és fejlesztések is lesznek majd reményeink szerint."

Újdonság a laboratóriumok mellett, hogy egy planetáriumot is építenek. A korszerűsítéstől azt várják, hogy tovább nő a műszaki és természettudományos képzések iránti érdeklődés - mondja Gadányi Károly.

Prof. dr. Gadányi Károly, elnök-rektorhelyettes
"Ha olyan képzést és magas szintű gyakorlati képzést tudunk biztosítani, akkor bizonyára az érdeklődés is meg lesz."

A szerződéseket már aláírták, így a beruházás első üteme márciusban kezdődik. Akkor a földszinten és az első emeleten található helyiségeket alakítják át. Májusban érnek a II. emeletre. A tervek szerint a következő tanévben már megújult laboratóriumokban tanulhatnak a diákok és folyhat a kutatómunka.