Hírek

Fehér őz éldegél Vas vármegyében

2024. augusztus 21., 09:18

Fehér őz éldegél Vas vármegyében. A különleges példányra egy nézőnk lett figyelmes természetjárás közben, és sikerült róla videófelvételt is készítenie. A pigmenthiányos állatok rendkívül ritkák, 50-70 ezerből egyet érint ez a genetikai rendellenesség.

Fehér őz éldegél Vas vármegyében

Hunornak és családjának hobbija a természetjárás. Nemrég nagy meglepetésben volt részük: hófehér őzet láttak a határban.

Hodics Hunor
"Természetfilmezés közben megláttam, hogy fehér fülek vannak a bozótban, de nem gondoltam bele, mit lehet, és mire rá tudott volna fókuszálni a kamera, el is ment. Két hét múlva megint ott voltam, és teljes egészében ott állt az őz, a lucernát legelte éppen."

Másnap ismét kamerával és távcsővel felszerelkezve álltak lesben. Előbb egy róka jelent meg a közeli szalmabálákon, majd kisvártatva az őz is visszatért.

Hodics Hunor
"Sikerült a felvételt elkészíteni, szinte percre pontosan, mint előző nap ott volt az őz, és megmutatta magát."

Az őzsuta egy ideig nyugodtan legelte a lucernát, majd visszatért a bozótba. A videón látszik, hogy az őzsuta egész testét hófehér szőr borítja. Erre a példányra nem mondható, hogy albínó, de az albinizmus egyik formája, a leucizmus jellemző rá - mondja a zoológus.

Szinetár Csaba - zoológus, főiskolai tanár, ELTE-SEK
"Szerencsésebb, ha azt mondjuk, hogy egy részleges pigment- azaz festékanyaghiányos példányról van szó, amelynek a szőrzetére teljes egészében ez a fehér szín jellemző, de az orrtájéknak és a szemek peremén lehet látni egy sötétebb színt."

Ezeknél az állatoknál egy génhiba miatt nem termelődik melanin. Feketerigó, vetési varjú, dámszarvas és kétéltűek esetében is ismert, de igen ritka jelenségről van szó: gyakorisága ezrelékben, tízezrelékben fejezhető ki.  

Szinetár Csaba - zoológus, főiskolai tanár, ELTE-SEK
"Feltűnővé teszi, bizonyos betegségekre érzékenyebbé teszi, gyengébb az immunrendszerük, és a környezet részéről is jelentkezhet a zaklatás, a kíváncsiság hajtja azokat, akik látni akarják, a ragadozók pedig könnyebben észreveszik."

A fehér őzekhez ősi vadászbabona is kapcsolódik: aki elejt egy ilyen különleges állatot, nagy szerencsétlenség éri. Ezt ma már nem igazán veszik komolyan a vadászok, mégis nagy becsben tartják ezeket a különleges egyedeket.

Gagyi István - elnök, Vas Vármegyei Vadászkamara
"Ugyanúgy éli az életét, mint a többi őz, elfogadják, együtt jön-megy velük, annyi a különbség, hogy a melanintermelése nem működik rendesen, nem festi meg a szőrzetet. Gyakorlatilag ez a szerencsétlen állat ki van szolgáltatva annak, hogy sokkal többen odafigyelnek rá, fényképezik, mert szép jelenség. Ahol természetes ragadozói vannak, könnyen elejthetik, illetve vadászok is terítékre hozhatják, ha golyóérett lesz, de nagyon vigyáznak az ilyen példányokra."

Ez az őz 2-3 éves lehet. Születhetnek normál utódai, sőt egy alomban is világra jöhet fehér és barna szőrű testvér. A hazai erdők ritka kincsei a fehér vadállatok, vigyázzunk rájuk - ezt kérik a vadászok is.

Gagyi István - elnök, Vas Vármegyei Vadászkamara
"Arra kérek mindenkit, aki kimegy a természetbe, hagyják nyugodtan az élőhelyét, ne űzzék, hajtsák, mert akkor olyan magatartásra kényszerítik, hogy elhagyja a környezetét, és nehogy járművel vagy egyéb más ütközés során kimúljon az élete."

Összeállításunkban szándékosan nem említjük, pontosan hol él a fehér őz, hogy minél kevesebben háborgassák. Annyit azonban elárulhatunk, hogy Kőszeg-hegyalja térségében kell nyitott szemmel járniuk a természetkedvelőknek.