Tésztát gyúrtak és nyújtottak a Zrínyi-iskolások ma a Gyermekek Házában. Még a fiúk is serényen dolgoztak az asztaloknál. Hagyományos csörögefánk tésztából készült a virág formájú farsangi sütemény.
Görömbei Nikolett
"Kiszaggattam belőle a virágot, tojást tettem a virágok felére, és összeraktam őket, és a közepét be kellett nyomni."
A farsanghoz gasztronómiai hagyományok is kötődnek, a fánksütés az egyik legelterjedtebb, ezt a gyerekek is tudják.
Móritz Dorina
"A fánksütés, meg hogy zsíros ételeket eszünk, meg kocsonyát."
A Gyermekek Házában február elsejéig tart a Farsangoló című programsorozat, ahol a vízkereszttől hamvazószerdáig terjedő időszak hagyományait elevenítik fel.
Geosits Judit - rendezvényszervező, AGORA Gyermekek Háza
...
"Óvodások, kisiskolások érkeznek hozzánk, kézműves foglalkozások ... családokat várunk."
Farsangkor a feje tetejére áll a világ, ez a karneválok, maszkabálok, vidám mulatságok időszaka, amikor egy időre más bőrébe bújhatunk. Eredete a középkorba nyúlik vissza. A férfiak női ruhát öltenek és bolondos lakodalmakat tartanak. Hagyományai tájegységenként változóak.
Dr. Horváth Sándor - néprajzkutató
"Ha nem volt abban az évben lakodalom, megcsinálták a maguk mulatságát ... tuskóhúzás hagyománya ehhez kötődik."
A fánk gyorsan megsült, és elkészült hozzá a kartontölcsér is.
"Reméljük bele is fog férni, összefogjuk, összecsípjük."
A maradék süteményt a gyerekek jóízűen megették. Fánkot kóstolhatunk majd február 13-án is, a hagyományos Fő téri farsangfarka mulatságon, melyet a Szombathelyi Civil Kerekasztal és a Honvéd Bajtársi Egyesület szervez.