Hírek

Ezekről szólt az Eszmefuttatások 4 tételben című előadás-sorozat

2024. augusztus 21., 09:09

Közösségi terek kihívásai, fenntarthatóság, filozófia és hétköznapi nyelvhasználat – ezekről szólt az Eszmefuttatások 4 tételben című előadás-sorozat, amelynek a büki művelődési központ volt a helyszíne. Az első pillantásra különböző témák összeérnek és egymásra fűzhetőek. Az ismeretterjesztő rendezvény ötletgazdája Nagy Csaba, az ELTE Savaria Egyetemi Központ oktatója. Az első előadást a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium tanára, Nagy Róbert médiaművész tartotta.

Ezekről szólt az Eszmefuttatások 4 tételben című előadás-sorozat

Kert, művészet, fenntarthatóság – gyakorlati kertrendező tapasztalatait mutatta be a büki művelődési központban Nagy Róbert médiaművész.

Nagy Róbert – médiaművész
Megnézni azokat a kulcspontokat, sarokpontokat vagy csuklópántokat, hogy egyik munka, a gyakorlati kertépítő tevékenység, és a művészeti alkotó tevékenység hol fordult át, vagy minek mi volt az előzménye, ha egyáltalán fel lehet tárni ezeket.

A gyakorlati kertépítés egyik tétele rímelt Illés Péter néprajzos muzeológus megállapítására, amely szerint a zártkert, a hétvégi kert „korszakokon átívelő menedék és ellen-világ”. És használatából adódóan a fenntarthatóság példás színtere. Nagy Róbert előadása az első állomása volt az egyhetes sorozatnak, amely pedig egy 2025-re tervezett, egész éves előadás-sorozat bevezetése.

Nagy Csaba – képzőművész
Az én tervem, az elképzelésem az, hogy egy olyan sorozatot szeretnék megtervezni, ami átvezet egyik témából a másik területre és aztán láthatóan ezek összetartoznak, tehát egy nagy kerek egészben működik ez az egész, az élet minden területe összekapcsolódik mindennel, és ezt próbálom egy kicsit ezzel a jövő évi tervvel láthatóvá tenni.

Mindenkinek szólnak az idei előadások is, amelyek Eszmefuttatások 4 tételben címmel a mindennapjaink hátterére igyekeznek rávilágítani több szempontból: a közösségi terektől kezdve a filozófián át a hétköznapi nyelvhasználatig.