Hírek

Ezekben a napokban bárki megbizonyosodhat arról, hogy még mindig forog a Föld

2024. június 23., 23:53

Ezekben a napokban bárki megbizonyosodhat arról, hogy még mindig forog a Föld - négy év után megismétlik a híres Foucault-ingakísérletet a szombathelyi Székesegyházban. Az ingát kedden délután indították el, iskolai csoportok és más érdeklődők figyelhetik meg, illetve működhetnek közre a kísérletben egészen péntekig.

Ezekben a napokban bárki megbizonyosodhat arról, hogy még mindig forog a Föld

 A Székesegyház kupolája alatt rögzítették a 30 méter hosszú huzalt, amelyen egy 30 kg tömegű, gyermekfej nagyságú fémgolyó függ - ugyanaz, amit 1880-ban Gothard Jenő esztergált. Akkor végezték el Szombathelyen először az ingakísérletet Kunc Adolf vezetésével. Az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium tudósai 3-4 évente megismétlik a látványos fizikai próbát, legutóbb 2020-ban láthatta a nagyközönség. A keddi nyitányon Szabó M. Gyula köszöntötte a jelenlévő érdeklődőket, elmondta, hogy ez a létező egyik legszebb fizikai kísérlet, és megköszönte, hogy ismét itt a Székesegyházban szervezhetik meg. Nagy tér kell hozzá, a nagytemplom éppen megfelelő. (6:39) Nem sokkal 14 óra után egy önként jelentkező kisfiú, Rajmund indította el az ingát egy gyertya segítségével.
 
Az inga 33 óra alatt fordul körbe teljesen. Óránként 11 fokot mozdul, ezt bábukkal érzékeltetik. A kísérlet - amit 1851-ben Foucault francia fizikus végzett el elsőként Párizsban - bizonyítja a Föld forgását.

Kovács József - tudományos főmunkatárs, ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium
"A kísérlet úgy van megtervezve, hogy bábukat állítottunk fel egy körív mentén, az ingán van egy tű, a kísérlet során a tű a bábukat rendszeres időközönként eléri és fellöki. Ha nem forogna a Föld, ez nem történne meg, de szépen egymás után fellöki őket, ez bizonyítja, hogy valami elfordult az inga alatt, valójában a Föld."

Már az inga indítása is sok érdeklődőt vonzott, és a következő napokban bárki megfigyelheti a kísérletet, sőt, közre is működhet benne. Az ingát ugyanis félóránként újra kell indítani, mert a súrlódás miatt lassul a mozgása. Ez az iskolásoknak is jó program az utolsó tanítási héten.

Szabó M. Gyula - igazgató, ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium
"Szerdán és csütörtökön 9-től 15 óráig lehet majd megtekinteni a kísérletet és részt venni benne, el lehet indítani a Foucault-ingát, pénteken pedig 9-től 12 óráig. Az időpontok nagyobbik felében előre regisztrált iskolai csoportokat fogadunk, amikor nem lesznek csoportok, bárkinek, aki szeretné, lehetősége lesz elindítani az ingát."

A kísérlet egyik célja közelebb hozni a természettudományokat, azon belül is a fizikát a fiatalokhoz.