Hírek

Ételallergia

2018. január 05., 16:41

Több százezer ember életét keseríti meg az ételintolerancia és -allergia úgy, hogy éveken át nem fedezik fel a kórt. Szakorvosok összefogásával új szervezet alakult a lakossági és szakmai ismeretterjesztés, valamint a kutatások előmozdítása érdekében.

Ételallergia

“Ezzel a hideg vízzel befújom az ujjadat.”

Megszúrják a gyermek ujját, a vért egy apró csőben összegyűjtik, majd vizsgálatnak vetik alá, hogy kiderüljön: lisztérzékenységben szenved-e a kicsi. Ez a betegség csak egy azok közül, amelyeket ételallergia vagy ételintolerancia idéz elő. Az érintettek sok esetben öngyógyításba kezdenek, és nem gondolnak az étkezéssel való ok-okozati összefüggésre, így elmarad a megfelelő kivizsgálás. Az ételallergia és intolerancia közötti biológiai különbség immunrendszerünk hibás működésében keresendő.

Hadarits Ferenc - osztályvezető főorvos, Markusovszky kórház
"Mivel ezt nem régóta ismeri az orvostudomány, ezért a hivatalos állami, az OEP által finanszírozott egészségügy ezeket nem is támogatja, tehát ezek sajnos magánellátásban elérhető vizsgálatok."

A főorvos hozzátette, hogy statisztikai adatok alapján elmondható: sokan úgy érkeznek a vizsgálatokra, hogy panaszaikkal már több szakembert felkerestek, számos vizsgálaton átestek, mégis minden eredményük negatív lett. Az újonnan létrehozott Éteintolerancia és Ételallergia Társaság célja ezeknek az egészségügyi problémáknak a pontosabb megértése és a betegségek által okozott kellemetlen tünetek csökkentése.  

Vinczéné Végvári Katalin - dietetikus
"A gasztroenterológia feladata ezeknek a felfedezése, illetve diagnosztizálása. Ez a tudományág nagyot fejlődött az elmúlt években, tehát már több olyan módszer áll rendelkezésükre, amelyekkel ezeket a táplálékokat meg tudják határozni, illetve tulajdonképpen felállítanak egy diagnózist."

Az orvostársaság feladatai közé tartozik a széles körű társadalmi ismeretterjesztés, valamint az egészségügyi dolgozók továbbképzése, a szakmai tapasztalatok továbbadása.